22.45
Українці Португалії
Четвер  28/03/24 РеєстраціяВхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
 
Меню
 
Розділи новин
Україна - НАТО [16]
УКРАЇНА ПАМ’ЯТАЄ – СВІТ ВИЗНАЄ! [44]
Спортивна сторінка [2]
Політика [19]
Національна ідея [12]
Наука, освіта [1]
Культура [2]
Суспільство [38]
Історія [5]
Економіка [0]
Різне [4]
Релігія [5]
 
Календар новин
«  Січень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Форма входу
 
Пошук
 
Партнери
    znimky.net tamada.lviv.ua Українська Правда Ансамбль Джерельце Українці Угорщини TopUA: Український хостинг Пластовий Портал - твоя віртуальна домівка Майдан Українські традиції Спілкуйся Українською Арт-Вертеп

     

         
        Статистика

        В онлайн всього: 1
        Гостей: 1
        Користувачів: 0
         
        На початок » 2008 » Січень » 22 » День Соборності

        УВАГА!!!

        Сайт переїхав на новий сервер за адресою: http://www.spilka.pt/
        Цей проект оновлюватися не буде і залишається в архіві

        День Соборності
        09.27

        Шановні співвітчизники!

        Дорога українська громадо!

        Сьогодні я буду говорити про День Соборності. Події останніх тижнів змушують нас уважніше перечитувати драматичні сторінки української історії. Проаналізувати помилки, яких припускалися навіть великі українці. Шукати в тих подіях відповіді на виклики сьогодення.

        Ми згадуємо Акт Злуки, проголошений у Києві на Софіївській площі 22 січня 1919 року. Тоді в одну соборну й демократичну державу об’єднався український народ, який на той час уже мав свої державні утворення – Українську Народну Республіку й Західноукраїнську Народну Республіку. Під прапор єдиної держави стали люди, різні за своїм походженням, освітою, майновим станом і звичаями. Їх об’єднало розуміння того, що тільки соборний народ є нацією.

        Акт злуки став політичним актом, який достатньо не оцінений ще й досі. Століттями розірваний тридцятимільйонний народ не тільки визволився з неволі, але й без тривалих парламентських дебатів возз'єднався на своїй землі в єдиній Українській державі.

        І хоча через низку тодішніх обставин національна революція зазнала поразки й Україна знову виявилася розшматованою, але знак у вічність був поданий. За незалежність боролись тисячі патріотів ОУН-УПА, правозахисники в «імперії зла».

        Знаменним етапом піднесення духу свободи став «живий ланцюг» між Києвом і Львовом, коли 21 січня 1990 року тисячі українців взялися за руки на згадку про проголошення Акту Злуки. Ця акція прискорила розпад СРСР і здобуття національної незалежності, бо переконливо засвідчила духовну єдність східних і західних регіонів України.

        Ось так подія на Софіївській площі далекого 1919 року готувала повалення радянської системи й відновлення національної держави.

        Головний урок Дня злуки – це усвідомлення того, що тільки в єдності сила. Поразка УНР , весь історичний досвід помилок постійно нагадує – головною, незаперечною, неперехідною цінністю для всіх нас є незалежна, соборна держава. Лише за умови політичної і економічної незалежності ми можемо претендувати на гідне місце України в світі. Лише сильна держава і сильна влада може убезпечити націю від служіння чужим інтересам. Ось чому ми зобов’язані плекати ідеал власної соборної держави і віддавати йому всі свої сили та здібності.

        Нова епоха посилає нові виклики. Найбільшим випробуванням і на сьогодні залишаються не стільки економічні чи соціальні негаразди. Вирішити ці проблеми ефективно і швидко можна тільки об’єднавшись, тільки тоді, коли ми разом готові зустріти виклики і подолати їх. Як Президент України, своєю головною місією я бачу роботу на ідею об’єднання.

        Я не дам жодного шансу жодній політичній силі дестабілізувати країну, використовувати релігійні, мовні чи ідеологічні розбіжності для розколу і розбрату під час виборчої кампанії. Я не дозволю жодній політичній силі спекулювати на темі федералізму і сепаратизму.

        Мій народ пройшов випробування на міць і довів, що Україну вже ніколи не розлучити зі свободою, не роз’єднати в розбраті на «східняків» і «західняків». Київ – це серце України, Захід – це її совість, а локомотивом України називають Південь і Схід, де зосереджені найбільші індустріальні гіганти країни.

        Наш народ склав свій іспит на демократію. На жаль, його ще не склала українська політична еліта, яка сьогодні витрачає час на чвари й передвиборчі війни. Нашим політикам треба брати уроки відповідальності і коректності, навчитися нарешті жити з Україною в серці, а не думати в першу чергу про себе в Україні.

        Тому сьогодні я звертаюся до всіх політичних сил, до лідерів всіх парламентських фракцій із закликом. Ми маємо продемонструвати суспільству, що для нас є цінності, вищі за передвиборчі баталії. Давайте разом відзначимо День Злуки, дамо сигнал суспільству, що українці вміють робити уроки з власної історії.

        Я запрошую український уряд, народних депутатів, всі політичні сили 22 січня 2006 року разом зібратися в історичному Будинку вчителя, де було підписано Четвертий універсал. І разом вшанувати сторінки української історії.

        Не забуваймо про Софіївську площу 1919 року, «живий ланцюг» 1990 року, Майдан 2004 року! Пам’ятаймо дні, коли ми разом визначали долю своєї країни.

        Єднаймося в ім'я кращої долі! В єдності – наша сила.

        Будьмо гідними своєї історії! Хай береже вас Господь!
         
         
         
         
        Переглядів: 682 | Добавив: ukremigrantpt | Рейтинг: 0.0/0 |
        Всього коментарів: 0
        Добавляти коментарі дозволяється тільки для зареєстрованих учасників.
        [ Реєстрація | Вхід ]

        Використання матеріалів дозволяється за умови посилання на "Українці Португалії"
        Copyright © "Українці Португалії". м. Лісабон 2007р.
        Спілка Українців в Португалії