20.14
Українці Португалії
Четвер  25/04/24 РеєстраціяВхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
 
Меню
 
Розділи новин
Україна - НАТО [16]
УКРАЇНА ПАМ’ЯТАЄ – СВІТ ВИЗНАЄ! [44]
Спортивна сторінка [2]
Політика [19]
Національна ідея [12]
Наука, освіта [1]
Культура [2]
Суспільство [38]
Історія [5]
Економіка [0]
Різне [4]
Релігія [5]
 
Календар новин
«  Лютий 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829
 
Форма входу
 
Пошук
 
Партнери
    znimky.net tamada.lviv.ua Українська Правда Ансамбль Джерельце Українці Угорщини TopUA: Український хостинг Пластовий Портал - твоя віртуальна домівка Майдан Українські традиції Спілкуйся Українською Арт-Вертеп

     

         
        Статистика

        В онлайн всього: 1
        Гостей: 1
        Користувачів: 0
         
        На початок » 2008 » Лютий » 19 » МАЗЕПИНА ЦЕРКВА ЗАСЯЯЛА ХРЕСТАМИ

        УВАГА!!!

        Сайт переїхав на новий сервер за адресою: http://www.spilka.pt/
        Цей проект оновлюватися не буде і залишається в архіві

        МАЗЕПИНА ЦЕРКВА ЗАСЯЯЛА ХРЕСТАМИ
        08.44

        Що ближча дата поминання жертв Батуринської трагедії 1708 року, то пильніша увага всіх - і владців, і пересічних громадян - до колишньої гетьманської столиці. Зокрема, з огляду й на те, що сусіди-росіяни, на противагу українським подіям, збираються з великою помпою відзначити річницю Полтавської битви, яка свого часу перекреслила всі сподівання й змагання українців на незалежну державу.

        "Нація і держава" вже писала про те, як із Божою опікою та фінансовою підтримкою наших українців з діаспори (США, Чикаго) навесні 2007-го в Батурині було куплено ділянку землі, і буквально за півроку там постала в стилі українського бароко чудова Покровська церква. До неї тепер прикуті погляди українців як нашої держави, так і з-поза її меж. І то не лише тому, що це буде храм Київського патріархату (в Чернігівській області таких лише два й капличка при лікарні), а й тому, що в ті далекі часи початку ХVІІІ століття Покровська церква була сповідальнею гетьмана Івана Мазепи (стояла поза мурами фортеці) та уособлювала його найсокровенніші сподівання й думки. Недарма Роман Іваничук у своєму унікальному творі "Орда" назвав Покровську серцем України.

        25 грудня 2007 року відбулось освячення її п'яти хрестів. На це дійство зійшлося багато батурян, прибув із Києва патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, приїхали гості з Чернігова, Бахмача, Сум тощо.

        День видався похмурий, холодний, проте свято бриніло у кожного в очах.

        Патріарх Філарет разом з іншими священиками - гостями отця Романа, настоятеля Святопокровської, відслужили у дворі нового храму урочистий молебень. Дівчатка в український строях пошанували їх хлібом-сіллю.

        Потім патріарх освятив хрести, і кожен присутній на дійстві мав рідкісну можливість особисто віддати їм шану.

        І ось - найурочистіший момент: під спів кліру "Хресту Твоєму поклоняємось, Владико" один за одним хрести здіймаються у височінь, починаючи нову дорогу Святопокровської (а може, й України?). У багатьох людей на очах сльози розчулення. Кожному встановленому хресту салютує залпом козацька гармата.

        І тут сталося диво: де й поділися важкі темні хмари, і всі раптом зауважили, що вгорі на блискучій голубіні неба сяє зовсім не скупе зимове сонце! Може, це знак усім нам?

        До присутніх звернувся голова Чернігівської облдержадміністрації Володимир Хоменко: "Ми повертаємось до того коріння, яке тримає нашу націю, і освячення хрестів Святопокровської - непересічна подія. Ми йдемо праведним шляхом, і я дякую Богові та долі, що маю змогу це перейти...".

         Отже, чекаємо літа, аби завершилося будівництво святині.

         До слова: нещодавно Батуринський заповідник кинув клич до всієї громади зібрати кошти і, нарешті, звести в колишній гетьманській столиці пам'ятник Іванові Мазепі. Дивно, що румуни на своїй землі, яка прийняла прах гетьмана, вже пошанували нашого провідника, а ми досі не можемо. Українське козацтво готується увічнити образ Мазепи в містечку Коломак (Харківська область). Давно пора подумати про це й Києву.

        Наталка ПОКЛАД
         
        Переглядів: 570 | Добавив: ukremigrantpt | Рейтинг: 5.0/1 |
        Всього коментарів: 0
        Добавляти коментарі дозволяється тільки для зареєстрованих учасників.
        [ Реєстрація | Вхід ]

        Використання матеріалів дозволяється за умови посилання на "Українці Португалії"
        Copyright © "Українці Португалії". м. Лісабон 2007р.
        Спілка Українців в Португалії