11.08
Українці Португалії
Вівторок  23/04/24 РеєстраціяВхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
 
Меню
 
Розділи новин
Україна - НАТО [16]
УКРАЇНА ПАМ’ЯТАЄ – СВІТ ВИЗНАЄ! [44]
Спортивна сторінка [2]
Політика [19]
Національна ідея [12]
Наука, освіта [1]
Культура [2]
Суспільство [38]
Історія [5]
Економіка [0]
Різне [4]
Релігія [5]
 
Календар новин
«  Березень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Форма входу
 
Пошук
 
Партнери
    znimky.net tamada.lviv.ua Українська Правда Ансамбль Джерельце Українці Угорщини TopUA: Український хостинг Пластовий Портал - твоя віртуальна домівка Майдан Українські традиції Спілкуйся Українською Арт-Вертеп

     

         
        Статистика

        В онлайн всього: 1
        Гостей: 1
        Користувачів: 0
         
        На початок » 2008 » Березень » 4 » Ми вміємо бути разом

        УВАГА!!!

        Сайт переїхав на новий сервер за адресою: http://www.spilka.pt/
        Цей проект оновлюватися не буде і залишається в архіві

        Ми вміємо бути разом
        22.14

        Діаспора – українська національна спільнота, що проживає за межами України та зберігає духовний зв’язок з Україною.

        Люди, котрі волею долі опинились за кордоном та котрих важають на Україні виключно заробітчанами четвертої хвилі, можуть не лише працювати на чужого пана й надсилати гроші додому. Українська діаспора в світі дбає за відродження та збереження української культури та самобутності нації далеко за межами рідної землі.

        В країнах південно-західної Європи, понад  десяток  років,  живуть та працюють кілька мільйонів наших співгромадян.

        В перші роки свого перебування на чужині, вони, звичайно, шукали роботу та можливість отримати легальний статус перебування в новій країні. Та за кілька років  тисячі українських громадян усвідомили, що за кордоном найголовніше  не  гроші, а й наші національні традиції, унікальна  українська культура, наша співоча й неповторна українська мова.

        Почали  створюватись десятки українських асоціацій,  метою котрих було відродження та розвиток української мови та культури,  захист прав та інтересів наших співвітчизників за кордоном.

        Лідери українських асоціацій на початку засідання громадської ради, в приміщенні Посольства

        Іспанія

         Перша українська асоціація в Іспанії появилась наприкінці девяностих. Зараз їх понад два десятки. Кожна з них має свій напрямок та сферу діяльності.

        Під час неодноразових зустрічей-нарад керівників асоціацій лунали пропозиції до об’єднаної співпраці усіх  українських організацій. Були  створені національні асоціації, федерації, котрі так і  не обєднали наших земляків. Та, мабуть, переломним в історії українського громадського руху в Іспанії стала неділя 17 лютого 2008 року. Керівники та делегати більшості  українських громадських організацій Іспанії, шести українських шкіл , преса, посол України в Іспанії А.Щерба  та секретар посольства Г.Гальченко  зібрались на спільну нараду з обговорення координації українського громадського руху в Іспанії.

        Були заслухані звіти та  проекти делегатів українських асоціацій з усієї Іспанії. Після змістовного обговорення майже  одноголосно було підтримано створення Громадської Ради при Посольстві  України в Іспанії, як центрального репрезентативного органу українських громадських обєднань в Іспанії.  Основними завданнями  роботи Рада поставила  захист національно-культурних, творчих, соціальних, економічних, вікових  інтересів українців. Створення позитивного іміджу України в Іспанії та світі.

        Найбільш нагальною проблемою було визнано грубе порушення прав українців в Іспанії та відсутність  ефективного захисту українців зі сторони своєї держави. Було обрано делегатів від  Іспанії на цьогорічний з’їзд Світового Конгресу Українців, прийнято резолюції та підписано звернення до низки українських міністерств з проханням про надання допомоги у вирішенні першочергових  проблем.

        Наскільки ж ефективною буде робота новоствореної Ради та як її члени бачать майбутню співпрацю :

        Юрій Чопик, голова асоціації «Українська громада Іспанії за права честь і гідність»: «Я вважаю, що створення Ради - перший і позитивний крок до порозуміння і виваженої співпраці усіх громадських організацій. Переміг дух практичності   і раціональності спільних дій. Але це також екзамен для багатьох: "чи зуміють працювати злагоджено для добра української громади".

        Володимир Петрущак, голова асоціації українців в Каталунії «Червона Калина» (Барселона): «Ефективність роботи Ради залежить від нас самих, від нашого бажання співпрацювати. Дискусії та обмін досвідом на засіданнях Ради, ось що нам необхідно. ».

         

        Я впевнений, що кожний з нас докладе максимум зусиль для ефективної праці на користь наших громадян. Ми українці. Ми вміємо працювати разом.

         

        Представники українських асоціацій в Іспанії, після засідання, територія Посольства
        Керівники українських асоціацій в Іспанії, після засідання, територія Посольства України в Іспанії

         

        Секретар Громадської Ради при Посольстві України в Іспанії,

         

         Давид Ляхович

         

        20 лютого 2008   Мадрид, Іспанія

        Автор фотографій :  Лариса Шіпко, гол ред журнал Українське Коріння
        Переглядів: 680 | Добавив: ukremigrantpt | Рейтинг: 0.0/0 |
        Всього коментарів: 0
        Добавляти коментарі дозволяється тільки для зареєстрованих учасників.
        [ Реєстрація | Вхід ]

        Використання матеріалів дозволяється за умови посилання на "Українці Португалії"
        Copyright © "Українці Португалії". м. Лісабон 2007р.
        Спілка Українців в Португалії