03.53
Українці Португалії
Вівторок  30/04/24 РеєстраціяВхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
 
Меню
 
Розділи новин
Україна - НАТО [16]
УКРАЇНА ПАМ’ЯТАЄ – СВІТ ВИЗНАЄ! [44]
Спортивна сторінка [2]
Політика [19]
Національна ідея [12]
Наука, освіта [1]
Культура [2]
Суспільство [38]
Історія [5]
Економіка [0]
Різне [4]
Релігія [5]
 
Календар новин
«  Квітень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
 
Форма входу
 
Пошук
 
Партнери
    znimky.net tamada.lviv.ua Українська Правда Ансамбль Джерельце Українці Угорщини TopUA: Український хостинг Пластовий Портал - твоя віртуальна домівка Майдан Українські традиції Спілкуйся Українською Арт-Вертеп

     

         
        Статистика

        В онлайн всього: 1
        Гостей: 1
        Користувачів: 0
         
        На початок » 2008 » Квітень » 9 » Незгасима свічка

        УВАГА!!!

        Сайт переїхав на новий сервер за адресою: http://www.spilka.pt/
        Цей проект оновлюватися не буде і залишається в архіві

        Незгасима свічка
        23.07
        8.04.2008р.
        6-го квітня 2008.р Союз Українських Організацій Австралії започаткував в Канбері акцію передачі символічної свічки, (смолоскипу), яка продовж року перевозитиметься з країни в країну, разом в 33 країни. Акція буде завершена у листопаді в Україні, в Києві.
        „Незгасима свічка“ є спільним проєктом Міністерства Закордонних Справ України (МЗС) і Міжнародного Координаційного Комітету для відзначення 75-ої річниці Голодомору Світового Конгресу Українців (МКК СКУ) , яке схвалене Секретаріятом Президента України.

        В неділю 6-го квітня 2008 року в столиці Австралії в Канбері біля пам’ятиника жертвам Голодомору, який стоїть на подвірю Храму Св. Миколая, відбулася перша акція – посвячення та передача незгасимої свічки.

        Місцева Громада Канбери та Квінбієну зібралися, щоби взяти участь в цій акції. Перед початком дійства був висвітений документальний фільм під назвою – “Технології Ґеноциду”.

        Місцеві громадяни разом з гостями, з Сіднею, Брiзбену та Мельборну сформували похід на чолі якого молодь СУМ-у і Пласту несли великий напис “Україна пам’ятає, світ визнає”. Передували у поході, який йшов в напрямку пам’ятника жертвам Голодомору, дівчата з церковними хоругвами й хрестом. В поході над головами учасників його майоріли український та австралійський прапори.

        Очевидці, які пережили Голодомор пані Кривошия та пані Янечко, хоч вже похилого віку, йшли разом з всіма присутніми, які стали навкруги пам’ятника, щоби помянути черговий раз, тих, хто став жертвою Голодомори 1932 – 1933роклів.

        Голова Міжнародного Координаційго Комітету СКУ Стефан Романів вияснив, чого ми зійшлися й ціль цілого проєкту Незгасимої Свічки та попросив всечесніших отців Олега Стефанишина (УКЦ) та о. М. Соломку (УАПЦ) посвятити смолоскип / свічку й поблагословити її в щасливу, далеку путь по світі.

        Запалили смолоскип Посол України в Австралії пан Валентин Адомайатіс та Голова МКК СКУ – Голова СУОА Стефан Романів і передали його очевидцям Голодомору пані Кривошия та пані Янечко, які в свою чергу передали смолоскип сенаторові австралійського парляменту панові Ґеррі Гамфріс та молоді СУМ-у та Пласту Канбери та Квінбієну. Пані Кривошия майже в сльозах сказала:… “Передавайти цей вогонь по цілому світі. Нехай у Ваших серцях не згасає він, до того часу що світ не визнає Голодомор Актом Ґеноциду”.

        Голова МКК СКУ і Голова СУОА Стефан Романів у свойому виступі поінформував, що,
        ... “Посольтво - Амбасада Росії в Канбері вислало напередодні акції пресове звідомлення, в якому воно опротестовує сьогоднішню акцію залалення незгасимої свічки з обвинуваченням її організаторів, Управу СУОА в розпалюванні чи загостренні братських відносин Росії й України”.

        Стефан Романів сказав, що...” він уважає, що такі висловлювання є доказом того, що давній сов’єтьський спосіб засуджувати продовжується в Російської Федерації.

        В цьому пресовому повідомленні, так, як і раніше за часів СССР перекручуються історичні факти”. Голова СУОА вважає, що …”це також і вмішування амбасади чужої країни в місцеві справи громадян Австралії й напад на місцеву організацію”.

        Він повідомив, що управа СУОА вислала відкритий Протестаційний лист до Посольтва Росії в Австралії та до інших посольств та представників уряду.

        В понеділок 7.4.ц.р. голова СУОА підчас зустрічі з представниками МЗС Австралії порушив цю справу та висловив обурення українців в Австралії, підкреслуючи, що українська і російська громади в Австралії 60 років не мали проблем у свойому співжитті чи спілкуванні, а Російська Федерація через своє посольство та роззіслане пресове повідомлення могли би внести клин між спільнотами.

        ...”Ми таку поведінку засуджуємо і вважаємо, що це вмішування чужої держави у місцеві, австралійські справи”.

        Посол України п. Валентин Адонайтіс підкреслив, що Україна має право писати історію базовану на підставі фактів та матеріялів, які знаходяться в архівах СБУ. Україна має право домагатися правди.

        Він також повідомив, що Посольство України в Австралії видало Пресове Повідомлення в справі інформацій роззісланих Російським Посольством.

        Сенатор Ґеррі Гамфрі підреслив, що треба вивчати світову історію, що не можна забувати про такі події, як Голодомор і треба писати правду на підставі фактів.

        Всі присутні створили навкруги пам’ятника, радше на території церковної площі живий ланцюг і смолоскип передавався з рук до рук, що було надзвичайно зворушливо й кожний мав нагоду застоновитися над траґедією нашого народу, який втратив мілійони людей й цвіт інтеліґенції й багато робочих, чесних рук хліборобів.

        Зокрема наша молодь, сумівці і пластуни, виявили неаби яке зацікавлення до акції Незгасимої Свічки.

        Українські Громади Канбера – Квінбієн увійдуть в історію нашого поселення, взагалі української діяспори, як ті, хто на їх території розпочав світову пропам’ятну акцію в пам’ять жертв Голодомору.

        Діюча Голова Осередку СУМ-у Маруся Яцишин офіційно передала смолоскип молоді Сіднею СУМ-ові й Пластові, Комітетові в НПВ. В Сіднеї цього тиждня відбудуться поминальні акції, а відтак з НПВ смолоскип перевезуть до Вікторії, а 17-го квітня Посол України й Голова СУОА повезуть смолоскип до Торонта Канада.
         
         
         
         
        Переглядів: 1258 | Добавив: ukremigrantpt | Рейтинг: 0.0/0 |
        Всього коментарів: 0
        Добавляти коментарі дозволяється тільки для зареєстрованих учасників.
        [ Реєстрація | Вхід ]

        Використання матеріалів дозволяється за умови посилання на "Українці Португалії"
        Copyright © "Українці Португалії". м. Лісабон 2007р.
        Спілка Українців в Португалії