03.34
Українці Португалії
Пятниця  26/04/24 РеєстраціяВхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
 
Меню
 
Розділи новин
Україна - НАТО [16]
УКРАЇНА ПАМ’ЯТАЄ – СВІТ ВИЗНАЄ! [44]
Спортивна сторінка [2]
Політика [19]
Національна ідея [12]
Наука, освіта [1]
Культура [2]
Суспільство [38]
Історія [5]
Економіка [0]
Різне [4]
Релігія [5]
 
Календар новин
«  Травень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Форма входу
 
Пошук
 
Партнери
    znimky.net tamada.lviv.ua Українська Правда Ансамбль Джерельце Українці Угорщини TopUA: Український хостинг Пластовий Портал - твоя віртуальна домівка Майдан Українські традиції Спілкуйся Українською Арт-Вертеп

     

         
        Статистика

        В онлайн всього: 1
        Гостей: 1
        Користувачів: 0
         
        На початок » 2008 » Травень » 12 » Незгасима свічка

        УВАГА!!!

        Сайт переїхав на новий сервер за адресою: http://www.spilka.pt/
        Цей проект оновлюватися не буде і залишається в архіві

        Незгасима свічка
        11.04
        АВСТРАЛІЯ
         

        6  квітня ц.р. у столиці Австралії м.Канберра відбулося  офіційне започаткування Міжнародної акції “Незгасима свічка”.

         

        В урочистій церемонії запалення символічної “Незгасимої свічки” біля Пам’ятника жертвам Голодомору в Україні 1932-33 рр на території Українського Православного Центру взяли участь члени Української громади з м.м. Канберра, Сідней, Квінб’ян (в тому числі свідки Голодомору 1932-33рр. в Україні), священнослужителі українських Автокефальної православної та Греко-католицької церков, представники юнацьких організацій “Пласт” та “Союз Української молодії”, члени австралійського Уряду та Парламенту,  працівники Посольства України в Австралії з сім’ями.

         

        Після урочистих промов Голови Союзу українських організацій Австралії (СУОА) та Міжнародного координаційного комітету Світового конгресу українців (МКК СКУ)  з відзначення 75-х роковин Голодомору в Україні С.Романіва, Сенатора від Австралійської Столичної Території (АСТ) Г.Хамфріса, Посла України в Австралії В.Адомайтіса відбулося спільне богослужіння священників українських Автокефальної православної та Греко-католицької церков, під час якого “Незгасимої свічка” була освячена і запалена свідками Голодомору 1932-33рр. в Україні.

         

        Присутні на урочистій церемонії мали змогу вперше побачити виготовлену в Австралії “Незгасиму свічку”, яка має вигляд смолоскипу, всередині якого розміщується балон з газом для живлення вогню та елемент запалювання.

         

        Смолоскип пройшов “живим ланцюгом”, утвореним учасниками заходу, після чого був переданий Головою СУОА та Послом України в Австралії керівництву української громади австралійського штату Нова Південна Валія. Протягом ближчих десяти днів “Незгасима свічка” відвідає столиці найбільших австралійських штатів, де діють осередки української громади – м.Сідней (штат Нова Південна Валія) та м.Мельбурн (штат Вікторія, де розташований центр австралійського українства – штаб-квартира СУОА). 17 квітня 2008 року “Незгасима свічка” у супроводі Голови СУОА та МКК СКУ СКУ  з відзначення 75-х роковин Голодомору в Україні С.Романіва та Посла України в Австралії В.Адомайтіса відбуде до Канади для подальшого міжнародного вшанування жертв Голодомору в інших 33 країнах світу, де також зосереджено світове українство.
         
        *  *  *  *

        10 квітня ц.р. відбулася урочиста церемонія передачі символічної “Незгасимої свічки” від представників української громади, свідків Голодомору 1932-33р. в Україні, Спікеру місцевого Парламенту штату Нова Південна Валія (НПВ) Р.Тобею

        За повідомленням Міжнародного координаційного комітету Світового конгресу українців (МКК СКУ)  з відзначення 75-х роковин Голодомору в Україні, 8 квітня ц.р. парламентарем К.Гартчером внесено на розгляд Парламенту НПВ проект резолюції, засуджуючої Голодомор 1932-33рр. в Україні як геноцид українського народу (на кшталт раніше ухвалених резолюцій Федерального Парламенту Австралії та місцевого Парламенту штату Вікторія). В зазначеному документі міститься також заклик до Федерального Уряду підтримати ухвалення Генасамблеєю ООН резолюції аналогічного змісту.
        *  *  *  *

        15 квітня ц.р. у м.Мельбурн, столиці штату Вікторія,  де розташований центр українства  Австралії, завершилися заходи, приурочені започаткуванню Міжнародної акції “Незгасима свічка”.

         

        У рамках урочистої церемонії, яка відбулася на сходинах Парламенту штату Вікторія, Голова Союзу українських організацій Австралії (СУОА) та Міжнародного координаційного комітету Світового конгресу українців (МКК СКУ)  з відзначення 75-х роковин Голодомору в Україні С.Романів та Посол України в Австралії В.Адомайтіс передали символічну “Незгасиму свічку”  представникам української громади - свідкам Голодомору 1932-33р. в Україні. Мельбурнські українці, в свою чергу, вручили її Парламентському Секретарю Прем‘єр-міністра Вікторії Л.Бітті та члену місцевого Парламенту штату Вікторія М.Гаю, українцю за походженням і ніціатору ухвалення Парламентом штату Вікторія резолюції, засуджуючої Голодомор-геноцид.

         

        Акція привернула увагу не лише місцевого українства, але й числених представників мельбурнської громадськості – в церемонії взяли участь 10 депутатів Парламенту штату Вікторія, представники регіональної виконавчої влади, засобів масової інформації, спортивних і наукових кіл тощо.

         

        Після урочистих промов організаторів акції смолоскип, на очах пересічних відвідувачів центру міста, пройшов символічним “живим ланцюгом”, утвореним не лише активістами української громади, але й пересічними свідками, після чого був повернутий Голові СУОА та МКК СКУ С.Романіву.

         

        17 квітня ц.р. “Незгасима свічка” у супроводі С.Романіва та Посла України в Австралії відбула до Канади для подальшого міжнародного вшанування жертв Голодомору в інших 33 країнах світу, де також зосереджено світове українство.

         
        Категорія: УКРАЇНА ПАМ’ЯТАЄ – СВІТ ВИЗНАЄ! | Переглядів: 840 | Добавив: ukremigrantpt | Рейтинг: 0.0/0 |
        Всього коментарів: 0
        Добавляти коментарі дозволяється тільки для зареєстрованих учасників.
        [ Реєстрація | Вхід ]

        Використання матеріалів дозволяється за умови посилання на "Українці Португалії"
        Copyright © "Українці Португалії". м. Лісабон 2007р.
        Спілка Українців в Португалії