14.41
Українці Португалії
Пятниця  19/04/24 РеєстраціяВхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
 
Меню
 
Розділи новин
Україна - НАТО [16]
УКРАЇНА ПАМ’ЯТАЄ – СВІТ ВИЗНАЄ! [44]
Спортивна сторінка [2]
Політика [19]
Національна ідея [12]
Наука, освіта [1]
Культура [2]
Суспільство [38]
Історія [5]
Економіка [0]
Різне [4]
Релігія [5]
 
Календар новин
«  Травень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Форма входу
 
Пошук
 
Партнери
    znimky.net tamada.lviv.ua Українська Правда Ансамбль Джерельце Українці Угорщини TopUA: Український хостинг Пластовий Портал - твоя віртуальна домівка Майдан Українські традиції Спілкуйся Українською Арт-Вертеп

     

         
        Статистика

        В онлайн всього: 1
        Гостей: 1
        Користувачів: 0
         
        На початок » 2008 » Травень » 12 » Незгасима свічка

        УВАГА!!!

        Сайт переїхав на новий сервер за адресою: http://www.spilka.pt/
        Цей проект оновлюватися не буде і залишається в архіві

        Незгасима свічка
        11.21
         
        США
        Міжнародна акція «Незгасима свічка» на вшанування пам’яті жертв Голодомору в Україні 1932-33 років в Україні тривала на території Сполучених Штатів Америки 27 днів і завершилася в столиці країни – м.Вашингтоні – 30 травня двома важливими подіями.
        В полудень Смолоскип пам’яті прибув до Бібліотеки Конгресу США, де відбулася презентація виставки Фонду Україна-3000 «Страчені Голодом: Невідомий Геноцид Українців». До кількох сотень учасників акції, серед яких було багато американців не тільки від місцевої української громади, звернулися Посол України Олег Шамшур, Заступник Державного секретаря Пола Добрянські, Президент Українського Конгресового Комітету Америки Михайло Савків.
        З цієї нагоди провідні американські політики й кандидати в президенти Джон Маккейн та Хілларі Клінтон, а також сенатор Боб Кейсі, лідер демократичної більшості в Палаті представників Стейні Хойер і конгресмен Лінкольн Діаз-Балларт направили свої звернення, в яких засудили Голодомор як геноцид українського народу.
        Представник місцевої столичної влади Секретар Округу Колумбія Стефані Скотт зачитала прокламацію мера міста Адріана Фенті, в якій 30 травня 2008 року офіційно визнано датою Акції «Незгасима свічка» з нагоди відзначення 75-х роковин голодомору-геноциду в Україні.
        Свідки Голодомору Тетяна Павлічка і Петро Гурський поділилися з присутніми своїми життєвими спогадами про страшні злочини комуністичного режиму, який знищив багатьох їхніх рідних і близьких.
        Важливим елементом програми акції у Бібліотеці Конгресу стала лекція відомого українського вченого й одного з найавторитетніших дослідників Голодомору, професора Інституту історії Національної Академії Наук України Станіслава Кульчицького. Спираючись на історичні факти й архівні джерела, він переконливо довів відповідність сталінського Голодомору букві і духу Конвенції ООН про запобігання та покарання злочину геноциду.
        На завершення Конгресової програми учасники зібрання урочисто запалили Незгасиму Свічку на сходах Бібліотеки й на тлі величної будівлі Конгресу США, який першим з офіційних органів іноземних держав санкціонував розслідування цієї страшної трагедії українців в середині 1980х років.
        По обіді Вашингтонська акція «Незгасимої свічки» перемістилася до Мерії міста Вашингтона, де вона розпочалася жалобною екуменічною молитвою за участю святих отців Української католицької та православної церков в США.
        Після промов Посла України та представників української громади член міської Ради Керол Швортц зачитала нещодавно прийняту офіційну резолюцію Ради, в якій згадуються мільйони невинних жертв Голодомору й особливо підкреслюється штучність і навмисність створеного Сталіном і його поплічниками голоду з метою знищення українців через геноцид.
        На учасників зібрання та сотні рядових співробітників Мерії теж справила сильне враження виставка «Знищені Голодом: Невідомий Геноцид Українців», на плакатах якої яскраво й переконливо зображені причини, механізми й наслідки Голодомору як для українців, так і для людства в цілому.
        Наприкінці заходу всі його учасники вийшли на сходи центрального входу Мерії, де разом зі свідками Голодомору ще раз урочисто запалили Смолоскип пам’яті.
        Акція «Незгасима Свічка» тривала на території США з 4 по 30 травня, промандрувавши через 21 місто цієї країни, палаючи на десятках заходів за участю української американської громади та дипломатичних установ України у Сполучених Штатах. За цей час на вулицях і площах американських міст пролунали численні звернення мерів та губернаторів багатьох міст та штатів США, членів Конгресу США та місцевих законодавчих органів. Акцію висвітлювали як українські, так і американські електронні та друковані ЗМІ.
        31 травня Незгасима Свічка вирушила до Південної Америки – до Колумбії та інших країн цього континенту.
        *  *  *  *
        28 травня ц.р. естафету Міжнародної акції «Незгасима свічка» приймала перша столиця США, місто, де у 1776 році було ухвалено Декларацію про незалежність, – Філадельфія.
        З нагоди прибуття до міста смолоскипу – «незгасимої свічки» мер Філадельфії Майкл Наттер організував в будинку мерії спеціальне прийняття для лідерів місцевої української громади, в якому також взяли участь Генеральний консул України в Нью-Йорку Микола Кириченко, радник Посольства України в США Олександр Александрович, доктор історичних наук, професор Інституту історії України НАНУ Станіслав Кульчицький.
        Під час прийняття відбулась символічна передача смолоскипу пам’яті від Генконсула Кириченка меру Наттеру, після чого Філадельфійський міський голова оприлюднив підписану ним прокламацію про оголошення 28 травня 2008 року Днем пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні.
        У цей день, в рамках меморіальних заходів у Філадельфії, на центральній площі міста - Майдані Незалежності, було проведено мітинг-реквієм і відслужено жалобну панахиду, яку очолив Митрополит філадельфійський Української католицької церкви у США Стефан Сорока.
        25 травня ц.р., у рамках Міжнародної акції «Незгасима свічка», символічний смолоскип пам’яті відвідав культурні центри одних з найбільших українських громадських організацій у США – Українського народного союзу та Спілки української молоді в Америці, розташовані, відповідно, у м. Керхонсон та м. Елленвіль (штат Нью-Йорк), де цього дня відбулись широкомасштабні заходи, присвячені відзначенню 75-х роковин Голодомору 1932-1933 років в Україні за участі представників української громади, Посольства України у США та Генконсульства України в Нью-Йорку.
        26 травня ц.р. естафету Міжнародної акції «Незгасима свічка» приймав митрополичий центр Української православної церкви (УПЦ) у США у м. Саус Баунд Брук, штат Нью-Джерсі. З цієї нагоди біля пам’ятника святій рівноапостольній княгині Ользі було проведено мітинг-реквієм, у ході якого Посол України у США Олег Шамшур і Генконсул України в Нью-Йорку Микола Кириченко передали смолоскип – «незгасиму свічку» свідкам Голодомору, які, у свою чергу, передали його своїм дітям та онукам як вияв збереження усіма поколіннями українців історичної пам’яті про трагедію Голодомору.
        Після того, як кожен з учасників мітингу-реквієму запалив вогнем зі смолоскипу свічку, у місцевій церкві Св. Андрія було відслужено жалобну панахиду за жертвами Голодомору, яку очолив голова Консисторії УПЦ у США, архієпископ Антоній.
        Звертаючись до присутніх на меморіальних заходах у Саус Баунд Бруку, Посол України у США Олег Шамшур подякував місцевій українській громаді, Українській православній церкві у США за поширення в американському суспільстві правдивої інформації про Голодомор. Користуючись нагодою, Посол Шамшур оголосив тексти указів Президента України В.А.Ющенка про нагородження орденами «За заслуги» предстоятеля УПЦ у США, митрополита Костянтина та архієпископа УПЦ у США Всеволода (посмертно) за вагомий особистий внесок у популяризацію історичних та сучасних надбань України у світі та гармонізацію міжконфесійних відносин і вручив нагороди архієпископу Антонію для подальшої передачі митрополиту Костянтину та рідним архієпископа Всеволода. 
         
        *  *  *  *
        22 травня ц.р. символічний смолоскип пам’яті Міжнародної акції «Незгасима свічка» прибув до м. Вотервлайт (передмістя столиці штату Нью-Йорк – м. Олбані).
         Цього дня понад 100 членів української громади міста, до яких, на знак солідарності, приєднались представники місцевої вірменської діаспори, а також представники муніципальної влади на чолі з мером м. Вотервлайт Майклом Меннінгом, пройшли скорботною ходою від будинку Українського клубу до української католицької церкви Св. Миколая, на подвір’ї якої відбулась офіційна церемонія запалення та передачі смолоскипу – «незгасимої свічки» від свідків Українського геноциду школярам місцевої української суботньої школи.  На вшанування пам’яті 10 мільйонів жертв Голодомору в Україні 1932-1933 років пролунало 10 ударів церковного дзвону.
         Програма меморіальних заходів до 75-х роковин Голодомору у Вотервлайті продовжилась жалобною панахидою та відкриттям тематичної виставки.
         
        *  *  *  *
         
        20 травня ц.р. Генконсульство України в Нью-Йорку взяло участь у Міжнародній акції «Незгасима свічка», що відбулась у м. Йонкерс (штат Нью—Йорк), де компактно проживає одна з найбільш згуртованих та активних українських громад у США.
         У цей день у місцевій українській католицькій церкві Св. Михаїла було відслужено жалобну панахиду за жертвами Голодомору 1932-1933 років в Україні, яку очолив Єпарх стемфордський Української католицької церкви у США, єпископ Павло Хомницький.
         Після панахиди відбулась церемонія передачі смолоскипу пам’яті від Генконсульства України в Нью-Йорку меру Йонкерса Філіпу Аміконе, який вогнем від смолоскипу запалив вічну свічку пам’яті за жертвами Голодомору в Україні, що буде довічно зберігатись у церкві Св. Михаїла в Йонкерсі.
         Кожен із сотень мешканців міста, присутніх у церкві, також запалив від смолоскипу свічку, щоб потім принести її до своєї оселі як символ скорботи за мільйонами загиблих від Голодомору.
         Виступаючи перед учасниками меморіального заходу, Філіп Аміконе подякував місцевій українській громаді за надану йому честь взяти участь у Міжнародній акції «Незгасима свічка» і, зокрема, зазначив, що поширення у світі правди про геноцид українського народу має допомогти людству уникнути подібних трагедій в майбутньому.
         22 травня від Йонкерса естафету «Незгасимої свічки» прийматиме столиця штату Нью-Йорк – м. Олбані.
         
        *  *  *  *

        З 14 по 28 травня ц.р. «Незгасима свічка» відвідає 12 міст у п’яти американських штатах, що входять до консульського округу Генконсульства України в Нью-Йорку.
         У рамках проведення акції, 14-16 травня символічний смолоскип пам’яті побував у м. Пітсбург (штат Пенсільванія), а також у мм. Баффало, Сіракузи (штат Нью-Йорк), де у ці дні відбулись меморіальні заходи до 75-х роковин Голодомору 1932-1933 років в Україні за участі численних представників української громади.   
         17 травня «Незгасима свічка» прибула до столиці штату Коннектикут – м. Хартфорд. З цієї нагоди у місцевій українській католицькій церкві Св. Михаїла відбулась екуменічна панахида за жертвами Голодомору, яку очолили Голова Консисторії Української православної церкви у США, архієпископ Антоній і Єпарх стемфордський Української католицької церкви у США, єпископ Павло Хомницький.
        Після панахиди, її учасники пройшли скорботною ходою центральними вулицями міста до майданчика навпроти будинку Капітолію  – резиденції Конгресу та Уряду штату Коннектикут, де відбувся мітинг-реквієм.
         На початку заходу, Посол України у США Олег Шамшур, Генконсул України в Нью-Йорку Микола Кириченко і Президент Українського конгресового комітету Америки (УККА) Михайло Савків запалили смолоскип пам’яті. Після цього відбулась символічна передача смолоскипу від членів української громади Коннектикуту - свідків Голодомору представникам молодого покоління українців в Америці.
         Перед присутніми на мітингу виступили Посол України у США Олег Шамшур, конгресмен штату Коннектикут Роза Делауро, Голова УККА М.Саквів, представник боснійської громади Коннектикуту Лейла Мустабасич, представник афро-американської громади м. Хартфорд, член Коаліції штату Коннектикут за спасіння Дарфуру Артур Міллер. Також було оприлюднено Прокламацію Губернатора Коннектикуту Джоді Релл, в якій, зокрема, висловлюється підтримка діяльності української громади штату, спрямованої на донесення правди про Голодомор до широких кіл американського суспільства.
         Учасники мітингу у Хартфорді також мали можливість ознайомитись з тематичною виставкою до 75-роковин Голодомору, що була розгорнута біля стін Капітолію.

         
        18 травня «Незгасима свічка» прибула з Хартфорду до столиці штату Массачусетс – м. Бостон.
         Цього дня Посол України у США Олег Шамшур, Генконсул України в Нью-Йорку Микола Кириченко, лідери та численні пересічні члени української громади міста, представники муніципальних влад Бостона вшанували хвилиною мовчання пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні, а також взяли участь у жалобній панахиді, що була відслужена у місцевій українській православній церкві Св. Андрія священнослужителями української православної та католицької церков.
         Звертаючись до учасників Міжнародної акції «Незгасима свічка» у Бостоні, Посол Шамшур відзначив вагомий внесок представників української громади міста, зокрема співробітників Інституту українських досліджень Гарвардського університету, у  поширенні правди про Голодомор у світі, а також зазначив, що головним пам’ятником жертвам Голодомору має стати демократична, процвітаюча Україна. 
        З нагоди перебування «Незгасимої свічки» у м. Ботсон, Сенат штату Массачусетс видав спеціальну Прокламацію, в якій висловлюється солідарність з українським народом у відзначенні 75-х роковин Голодомору.
         
         
        *  *  *  *
         
        10-12 травня ц.р. в межах консульського округу Генерального консульства України в Чикаго відбулись заходи в рамах проведення Міжнародної акції «Незгасима свічка», присвяченої відзначенню 75-ої річниці Голодомору в Україні.
        10 травня естафету від української громади штату Каліфорнія прийняли українці міста Чикаго. У міському Гранд парку, що розташований в Центральній частині Чикаго, відбувся урочистий мітинг-реквієм, який розпочався виконанням зведеним хором українських церков американського та українського державних гімнів.
         До присутніх звернувся єпископ греко-католицької церкви Ричард Семінак з закликом пам’ятати про мільйони невинних жертв комуністичного режиму. З промовами виступили Павло Бандрівський – Голова Іллінойського відділення УККА, Нестор Попович – Голова громадського комітету по відзначенню у Чикаго 75-ої річниці Голодомору в Україні, Василь Корзаченко – Генеральний консул України в Чикаго та Джон Фрітчей – член палати представників штату Іллінойс.
         Під час заходу були зачитані прокламація від губернатора штату Іллінойс Рода Благоєвича та лист від мера міста Чикаго Ричарда Дейлі, в яких засуджується акт Голодомору в Україні 1932-33 років.
         Захід завершився запаленням «Незгасимої свічі» та передачею її Генеральним консулом України в Чикаго свідкам Голодомору, представникам української громади Чикаго. Присутні на заході спільно виконали молитву «Вічная пам’ять».
         В заході взяли участь представники офіційних, релігійних та громадських кіл міста Чикаго та штату Іллінойс, делегація Києво-Могилянської Академії на чолі з ректором Сергієм Квітом, представники українських молодіжних організацій штату Іллінойс та учні шкіл українознавства (всього біля 750 осіб).
         11 травня заходи продовжились службою Божою та панахидою в українській православній церкві Святого Андрія у м. Блумінгдейл, на території якої у 1993 році споруджено пам’ятник жертвам Голодомору в Україні.
         Після панахиди символічну «Незгасиму свічку» прийняли свідки Голодомору, які запалили «Вічний вогонь» біля пам’ятника. До учасників заходу звернулись Василь Корзаченко - Генконсул України в Чикаго, о. Богдан Калинюк - настоятель церкви Св. Андрія та Микола Міщенко - Голова Українсько-американської фундації Голодомору.  
         12 травня естафета Міжнародної акції «Незгасима свічка» була передана українській громаді у місті Уоррен, штат Мічиган.
         Заходи відбулися в українській школі Непорочного Зачаття за участі представників офіційних, релігійних та громадських кіл штату Мічиган та міст Детройт та Уоррен.
         Захід розпочався урочистим внесенням символічного смолоскипу, від полум’я якого запалено «вічний вогонь пам’яті» жертв Голодомору.
         Перед присутніми з промовою про цей жахливий злочин проти українського народу виступив Богдан Федорак - Почесний консул України у штаті Мічиган.
         Офіційні представники американської сторони Гарі Кшиштофчик - речник мера міста Уоррен та Мері Кемп – голова міської ради міста Уоррен зачитали відповідні прокламації.
         Учнями шкіл українознавства виконано речитатив, присвячений пам’яті жертвам Голодомору – Геноциду в Україні.
         У пам’ять мільйонів жертв українського Геноциду 5 священиків на чолі з деканом українських церков відслужили панахиду у шкільній каплиці.
         
        *  *  *  *
        8 травня ц.р. Міжнародна акція «Незгасима свічка» розпочалася в місті Солт-Лейк-Сіті, штат Юта, службою Божою та молитвою за жертвами Голодомору в Україні у 1932-33 роках у величному соборі Церкви Ісуса Христа Святих останніх днів на Храмовій площі міста.
         На мітингу-реквіємі, в якому взяли участь представники офіційних, релігійних та громадських кіл штату Юта, Виконавчий директор Департаменту спільноти Офісу Губернатора Палмер ДеПауліс, Генеральний консул України в Сан-Франциско Микола Точицький та Почесний консул України в Солт-Лейк-Сіті Джонатан Фрідман підписали спільну Декларацію з нагоди 75-ї річниці Голодомору 1932-1933 років, в якій засуджуються злочини комуністичного режиму в Україні та зазначається, що мешканці штату Юта визнають Голодомор 1932-33 рр. актом геноциду проти українського народу та солідаризуються з Українською державою у її прагненні досягти визнання цього факту всією світовою спільнотою та міжнародними інституціями.
         У своїх виступах Генеральний консул України в Сан-Франциско Микола Точицький та Виконавчий директор Департаменту спільноти Офісу Губернатора Палмер ДеПауліс підкреслили, що Голодомор – це одна з найстрашніших гуманітарних катастроф в історії людства. Внаслідок свідомої і чітко спланованої політики були знищені мільйони наших співвітчизників. Дії тоталітарного режиму вимагають світового засудження. Міжнародна акція «Незгасима свічка» стала своєрідним продовженням акції «Запалімо свічку пам’яті», яка проходила раніше і закликала людей поставити вдома свічки пам’яті жертв геноциду.
         Захід завершився хвилиною мовчання на знак вшанування пам’яті мільйонів українців, померлих в Україні під час Голодомору 1932-33 років, та запаленням символічного смолоскипа з «Вогнем пам’яті про Голодомор», переданого естафетою з міста Лос-Анджелес, штат Каліфорнія, за участю Генерального консула України в Сан-Франциско Миколи Точицького, Почесного консула України в Солт-Лейк-Сіті Джонатана Фрідмана, представників американської та української громад штату.
         Естафета Міжнародної акції «Незгасима свічка» передана до Чикаго, штат Іллінойс.
        *  *  *  *
        4 травня ц.р. у місті Сіетл, штат Вашингтон, хвилиною мовчання розпочалася на території США Міжнародна акція «Незгасима свічка».
         Акцію відкрив своєю промовою конгресмен від штату Вашингтон в Конгресі США Джим Макдермот.
         Керівник Фонду заснування кафедри українознавства при Університеті штату Вашингтон професор Євген Лемцьо зачитав прокламацію губернатора штату Вашингтон Крис Грегорі, в якій йшлося про вшанування пам’яті мільйонів українців, померлих під час Голодомору 1932-33 років, спровокованого сталінським режимом в Україні.
         Захід продовжився мітингом-реквіємом за жертвами Голодомору в Україні у 1932-33 роках та передачею і запаленням символічного смолоскипа з «Вогнем пам’яті про Голодомор»  за  участю Посла України в США Олега Шамшура, Посла України в Канаді Ігоря Осташа, Президента Конгресу українців Канади  Павла Грота,  Голови Українського Конгресового Комітету Америки  Михайла  Савківа  та  Генерального  консула  України   в   Сан-Франциско Миколи Точицького.
         У своїх виступах Надзвичайний і Повноважний Посол України в США  Олег Шамшур та в Канаді Ігор Осташ відзначили важливість Міжнародної акції «Незгасима свічка», як заходу пам’яті та уроку для майбутніх поколінь.
         В рамках проведення  акції Посол України в США відкрив в Університеті штату Вашингтон виставку «Знищені Голодом: Невідомий Голодомор Українців». Присутнім було також продемонстровано документальний фільм «Штучний голодомор 1932-1933 р.р. в Радянській Україні».
         Міжнародну акцію «Незгасима свічка» в штаті Вашингтон  було завершено жалобною ходою представників української громади штату в центральній частині міста Сіетл.
        *  *  *  *
        Проведення на території США Міжнародної акції «Незгасима свічка» було продовжено 5 травня ц.р. у м.Сан-Франциско, штат Каліфорнія.
         У Катедральному Соборі Святої Марії, найбільшому релігійному храмі міста, за участі священнослужителів Української Греко-Католицької, Української Православної, Римо-Католицької Церков та інших релігійних конфесій Північної Каліфорнії була відслужена панахида за жертвами Голодомору в Україні у 1932-33 роках.
         Посол України в США Олег Шамшур, Генеральний консул України в Сан-Франциско Микола Точицький та Голова Українського Конгресового Комітету Америки Михайло Савків запалили, переданий естафетою з міста Сіетл, штат Вашингтон, символічний  смолоскип з «Вогнем пам’яті про Голодомор» та відкрили виставку «Знищені Голодом: Невідомий Голодомор Українців».
        У своєму зверненні до учасників заходу Посол України в США наголосив, що головною метою Міжнародної акції «Незгасима свічка» є донесення до світової громадськості правди про Голодомор та передачі естафети від очевидців Голодомору українській молоді.
         Комплекс заходів у місті Сан-Франциско по вшануванню пам’яті жертв Голодомору в Україні у 1932-33 роках завершено спільним мітингом-реквіємом представників української і американської громад Північної Каліфорнії та хвилиною мовчання.
         У рамках проведення акції Надзвичайний і Повноважний Посол України в США  Олег Шамшур вручив у приміщенні Генерального консульства України в м. Сан-Франциско відзнаки Президента України - ордени «За заслуги» III ступеня активним діячам української громади штату Каліфорнія, громадянам Сполучених Штатів Стеціву Богдану, Олійнику Юрію і Шулешку Юрію.
         
         
        Категорія: УКРАЇНА ПАМ’ЯТАЄ – СВІТ ВИЗНАЄ! | Переглядів: 1349 | Добавив: ukremigrantpt | Рейтинг: 1.0/1 |
        Всього коментарів: 0
        Добавляти коментарі дозволяється тільки для зареєстрованих учасників.
        [ Реєстрація | Вхід ]

        Використання матеріалів дозволяється за умови посилання на "Українці Португалії"
        Copyright © "Українці Португалії". м. Лісабон 2007р.
        Спілка Українців в Португалії