18.07
Українці Португалії
Понеділок  06/05/24 РеєстраціяВхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
 
Меню
 
Розділи новин
Україна - НАТО [16]
УКРАЇНА ПАМ’ЯТАЄ – СВІТ ВИЗНАЄ! [44]
Спортивна сторінка [2]
Політика [19]
Національна ідея [12]
Наука, освіта [1]
Культура [2]
Суспільство [38]
Історія [5]
Економіка [0]
Різне [4]
Релігія [5]
 
Календар новин
«  Травень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Форма входу
 
Пошук
 
Партнери
    znimky.net tamada.lviv.ua Українська Правда Ансамбль Джерельце Українці Угорщини TopUA: Український хостинг Пластовий Портал - твоя віртуальна домівка Майдан Українські традиції Спілкуйся Українською Арт-Вертеп

     

         
        Статистика

        В онлайн всього: 1
        Гостей: 1
        Користувачів: 0
         
        На початок » 2008 » Травень » 15 » Проблеми у нас однакові , засідання комісії СКУ з Іспанії

        УВАГА!!!

        Сайт переїхав на новий сервер за адресою: http://www.spilka.pt/
        Цей проект оновлюватися не буде і залишається в архіві

        Проблеми у нас однакові , засідання комісії СКУ з Іспанії
        09.43
        15.05.2008р.
        Так уже склалося, що багато українців у пошуках кращої долі опинилися за межами своєї Батьківщини.Іспанія, Італія та Португалія – країни, де перебуває найбільше наших співвітчизників. Але як їм живеться? Які права вони мають і які проблеми? 

        Саме про порушення прав громадян України, які перебувають у цих країнах, і йшлося на другому (перше відбулося минулого року в португальській Фатімі) засіданні Комісії допомоги українським громадянам за кордоном Світового Конгресу українців (голова – Ю.Чопик), яке відбулося у суботу, 5 квітня, у приміщенні Посольства України в Королівстві Іспанія у Мадриді.

        Про ситуацію у Португалії повідомила Уманська Надія (Спілка українців Португалії). У цій країні криза у секторі нерухомості призвела до того, що багато українців, що працювали на будівництві, залишилися без роботи. Цією ситуацією скористалися деякі фірми, що обіцяють тим, хто має дозвіл на роботу в Португалії, працевлаштування у сусідній Іспанії. І беруть гроші за "допомогу" у переїзді, але не повідомляють, що з португальськими документами не можна працювати в іншій країні. І ті, хто вірить у красиві обіцянки, стають жертвами спритників.

        Останнім часом у Португалії, за словами виступаючої, посуворішали умови перебування на обліку у центрі зайнятості: скоротилися терміни, протягом яких можна отримувати допомогу, і розміри самої допомоги. Якщо людині пропонують роботу, а вона відмовляється, то це призводить до втрати дозволу на легальне перебування і депортації.

        Іншою проблемою п.Надія назвала становище з українськими школами та їх співпрацю із Міжнародною українською школою (далі – МУШ). Відсутність підручників, програм, узгодженості із роботою МУШ, технічних засобів для навчання на відстані, надмірна бюрократизація навчального процесу останньою – лише деякі із факторів, що не дозволяють українським дітям поглибити свої знання із українознавчих предметів. До речі, питання освіти було визнане одним із найважливіших усіма присутніми на зборах.

        Іспанія. Про те, що турбує українців в Іспанії, розповіла Лариса Пономаренко, голова асоціації українців регіону Мурсія. Вона висловила занепокоєність можливою масовою відмовою наших співвітчизників від українського громадянства у 2011 році – саме тоді виповнюється 10 років від першої легалізації, а  набуття іспанського громадянства багато хто вважатиме за доцільне з багатьох причин: по-перше, набуттястатусу закордонного українця надасть право дітям на безкоштовне навчання в українських вузах (відповідно до встановлених законодавством квот), не маючи українського атестата про середню освіту; по-друге, можна в’їжджати на митну територію України власним автомобілем на термін до півроку, а не на 10 днів, як зараз. “Складається таке враження, що Україні дуже зручно, щоб ми стали громадянами інших країн… Ми знаходимось між небом і землею: не є повністю громадянами України, бо живемо за кордоном і не користуємося усіма правами, але і не підлягаємо під статус закордонного українця”, - сказала п.Лариса.

        Італія. Із проблемами українців в Італії познайомила п.Тамара Позднякова, президент асоціації "Україна Плюс". Коротко розповши про допомогу, яку надає очолювана нею організація нашим співвітчизникам, п.Тамара перейшла до проблем, з якими вони стикаються. У першу чергу, це відсутність в Італії продуманої державної політики щодо дозволів на роботу і проживання, що призводить до багатьох непорозумінь. Наприклад, людина вважає, що її дозвіл дійсний, і їде додому (згідно з додатком до відповідного закону, має на це право). Але потім не може повернутися назад, бо про цей додаток до закону на Україні не чули. Також, якщо, наприклад, термін дії дозволу закінчується, людина продовжує працювати, сплачувати податки, але поки не отримає на руки новий документ, не має права на безкоштовне медичне обслуговування. Чекати ж на продовження дозволу доводиться до двох років, тобто протягом цього часу не можна їхати додому, бо ймовірність повернутися назад дуже низька.

        Також виступаюча розповіла, що в Італії зареєстровані понад 60 асоціацій, але до складу більшості з них входить лише одна людина; організацій, які реально допомагають людям, дуже мало. До речі, стосовно допомоги українцям із боку представників нашої держави, п.Тамара відзначила, що у Консульстві України у Мілані ставлення до громадян нашої держави дуже зверхнє, тоді як у Консульстві у Неаполі завжди йдуть назустріч і дбають про інтереси українців.

        Серед інших проблем було названо вимагання родичами тих, хто перебуває в Італії, коштів за надання певних дозволів (як, наприклад, на вивезення дитини за кордон другим із батьків); невизнання відповідними установами дозволів і ліцензій на здійснення міжнародних автобусних перевезень, виданих українськими органами влади, зверхнє ставлення до громадян України, які працюють за такими ліцензіями; проблему появи українських сиріт за кордоном (коли батьки помирають чи занедбують дітей). 

        Спільні проблеми. Але найбільшої уваги було приділено проблемам, спільним для усіх українців, незалежно від країни перебування. Як не дивно, вони пов’язані з Україною. Так, при перетині державного кордону власним автомобілем без хабаря працівникам митних служб майже неможливо отримати дозволу на перебування в країні довше, ніж на 3 дні. Посвідчення водія, видані на Україні, не визнаються в інших країнах. Так само не визнаються українські дипломи. Багато проблем виникає із податковою інспекцією – останнім часом на українські адреси тих, хто перебуває за кордоном, почали надходити листи від цієї установи з вимогою подати у вказані терміни декларацію про прибутки. Як проінформував присутній на зборах представник Європейської партії України Прошкін Віктор, особи, які проживають за кордоном понад 180 днів, звільняються від декларування прибутків на Україні. Податок у розмірі 15% від суми отриманого грошового переказу сплачує особа, якій він був адресований, якщо вона не є близьким родичем того, хто здійснює переказ.

        Важливою проблемою присутні назвали відсутність інформації про Україну іспанською (італійською, португальською) мовою, адже наші громади за кордоном постійно беруть участь у міжнародних виставках. Усе, що надходить, написане англійською. А це не лише призводить до нерозуміння місцевим населенням, про що йде мова, а й водночас є виявом неповаги до країни, де проходить виставка. Також бракує інформації українською мовою про країни, до яких їдуть громадяни (з адресами та телефонами посольств, громадських організацій та з основними нормами чинного законодавства).

        Для розв'язання проблем, що розглядалися на зборах, було вирішено скласти звертання до відповідних міністерств і відомств від імені комісії СКУ та надіслати депутатські запити за сприяння Європейської партії України до цих органів влади.

        Джерело : Журнал "Українське коріння"
        Переглядів: 720 | Добавив: ukremigrantpt | Рейтинг: 0.0/0 |
        Всього коментарів: 0
        Добавляти коментарі дозволяється тільки для зареєстрованих учасників.
        [ Реєстрація | Вхід ]

        Використання матеріалів дозволяється за умови посилання на "Українці Португалії"
        Copyright © "Українці Португалії". м. Лісабон 2007р.
        Спілка Українців в Португалії