02.09
Українці Португалії
Четвер  02/05/24 РеєстраціяВхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
 
Меню
 
Розділи новин
Україна - НАТО [16]
УКРАЇНА ПАМ’ЯТАЄ – СВІТ ВИЗНАЄ! [44]
Спортивна сторінка [2]
Політика [19]
Національна ідея [12]
Наука, освіта [1]
Культура [2]
Суспільство [38]
Історія [5]
Економіка [0]
Різне [4]
Релігія [5]
 
Календар новин
«  Травень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Форма входу
 
Пошук
 
Партнери
    znimky.net tamada.lviv.ua Українська Правда Ансамбль Джерельце Українці Угорщини TopUA: Український хостинг Пластовий Портал - твоя віртуальна домівка Майдан Українські традиції Спілкуйся Українською Арт-Вертеп

     

         
        Статистика

        В онлайн всього: 1
        Гостей: 1
        Користувачів: 0
         
        На початок » 2008 » Травень » 16 » Сьогодні Україна стане повноправним членом СОТ

        УВАГА!!!

        Сайт переїхав на новий сервер за адресою: http://www.spilka.pt/
        Цей проект оновлюватися не буде і залишається в архіві

        Сьогодні Україна стане повноправним членом СОТ
        20.20
        16.05.2008р.
        Сьогодні, 16 травня, набуває чинності Протокол про приєднання України до Маракешської угоди про створення Світової організації торгівлі.Таким чином Україна набуває повноправного членства в СОТ. Протокол було підписано п'ятого лютого в Женеві. Тим часом президент України Віктор Ющенко, перебуваючи в Лондоні, висловив сподівання, що вже наступного року вдасться підписати угоду з Європейським союзом про створення зони вільної торгівлі. Приєднання до СОТ вважається однією з найважливіших передумов для досягнення поступу на переговорах з Євросоюзом.

        Масштабні реформи, здійснені в Україні на шляху до Світової організації торгівлі, матимуть дуже позитивний вплив на розвиток економіки країни, переконана провідний експерт київського Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Вероніка Мовчан: «Вступ до СОТ є дуже важливим з економічної точки зору. За оцінками Інституту, у середньостроковій перспективі зростання добробуту може сягнути додаткових десь 7 відсотків. Додаткове зростання реального ВВП – десь 2,5 відсотки».

        Наряду із металургією, експерти вбачають великий потенціал України на міжнародних ринках також і в аграрному секторі. З огляду на різке зростання цін на продовольство погляди іноземних інвесторів знову спрямовані на українські чорноземи. Тим не менш, саме українські селяни дивляться на вступ до СОТ з особливою тривогою. Зокрема, президент Асоціації фермерів і землевласників Ярослав Кардаш: «Український фермер в основному не готовий на сьогодні до роботи в умовах СОТ. В Україні практично відсутні відповідні лабораторії, які могли би сертифікувати дані господарства. Адже вони у переважній більшості своїй не сертифіковані. Несертифікована продукція реалізуватися по програмах СОТ не має права».

        Після вступу в СОТ Україна може отримати проблеми з експортом в Росію, також застерігають експерти. Зокрема, Росія може заборонити ввіз на свою територію низки українських товарів. Такий прогноз у четвер зробили науковці Інституту вивчення Росії. Загальний об’єм статей українського експорту, якого можуть торкнутися торговельні обмеження Росії, становить понад 2,5 млрд. доларів, стверджує науковий співробітник Інституту вивчення Росії Олексій Блінов, один з авторів дослідження про вплив членства в СОТ на україно-російську торгівлю. За його словами, майже 14% експортованих українських товарів – а саме сири, пиво, безшовні труби, шпалери та легкові автомобілі – можуть бути забороненими в Російській Федерації після вступу України до СОТ. «Це ефект доміно. В Україну посилиться потік імпорту у зв’язку зі зниженням тарифів. Українські виробники стикнуться з сильною конкуренцією, тому вони збільшать експорт у Росію. Російську сторону це не може не хвилювати», - зауважив Блінов. Натомість директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський упевнений, що не варто робити такі песимістичні прогнози. Україна має чимало переваг від приєднання до СОТ, і одна з них – це прозоре вирішення спорів відповідно до міжнародних договорів. «У рамках СОТ це можна розвернути зовсім по-іншому і доводити, що ці технічні бар’єри просто використовуються російськими лобістами», - підкреслив Бураковський.

        За матеріалами "Німецької хвилі"
        Переглядів: 658 | Добавив: ukremigrantpt | Рейтинг: 0.0/0 |
        Всього коментарів: 0
        Добавляти коментарі дозволяється тільки для зареєстрованих учасників.
        [ Реєстрація | Вхід ]

        Використання матеріалів дозволяється за умови посилання на "Українці Португалії"
        Copyright © "Українці Португалії". м. Лісабон 2007р.
        Спілка Українців в Португалії