18.24
Українці Португалії
Неділя  28/04/24 РеєстраціяВхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
 
Меню
 
Розділи новин
Україна - НАТО [16]
УКРАЇНА ПАМ’ЯТАЄ – СВІТ ВИЗНАЄ! [44]
Спортивна сторінка [2]
Політика [19]
Національна ідея [12]
Наука, освіта [1]
Культура [2]
Суспільство [38]
Історія [5]
Економіка [0]
Різне [4]
Релігія [5]
 
Календар новин
«  Липень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Форма входу
 
Пошук
 
Партнери
    znimky.net tamada.lviv.ua Українська Правда Ансамбль Джерельце Українці Угорщини TopUA: Український хостинг Пластовий Портал - твоя віртуальна домівка Майдан Українські традиції Спілкуйся Українською Арт-Вертеп

     

         
        Статистика

        В онлайн всього: 1
        Гостей: 1
        Користувачів: 0
         
        На початок » 2008 » Липень » 28 » Ольга Богомолець: "Ми вже не побачимо Віктора Ющенка таким, як він був до вересня 2004 року..."

        УВАГА!!!

        Сайт переїхав на новий сервер за адресою: http://www.spilka.pt/
        Цей проект оновлюватися не буде і залишається в архіві

        Ольга Богомолець: "Ми вже не побачимо Віктора Ющенка таким, як він був до вересня 2004 року..."
        23.34
        27.07.2008р.
        Після першої частини інтерв'ю Ольга Богомолець на  наше прохання запросила результати аналізів Віктора Ющенка, зроблені у першому кварталі 2005 року, і довідку про результати аналізу глави держави, зроблені минулої неділі. За її словами, обидва документи їй допомогла отримати дружина президента Катерина Ющенко.
        Однак при цьому Ольга Вадимівна відмовилася надатизазначені документи для публікації в рамках даного інтерв'ю, пообіцявши передати них пізніше. Редакція "Української правди" буде вдячна Ользі Богомолець за допомогу в оприлюдненні цих документів.
        P.S. У четвер вранці, за інформацією "Української правди" Ольга Богомолець була викликана на допит у Головне слідче управління Генеральної прокуратури.
        Першу частину читайте тут Ольга Богомолець: "Чому я не говорила правду про хворобу президента"
        …- Тобто увесь час, що ви лікували Віктора Ющенка, ви не мали уявлення про те, з наслідками якої хвороби ви боретеся?
        - Ні, ви не праві. Ми з Вами говоримо про грудень, тобто про початок моєї роботи. На той момент я розуміла, що якась причина повинна бути, тому що такий процес не міг виникнути спонтанно. У людини, що з'їла якийсь зіпсований продукт, таких наслідків не буває.
        І я добре розуміла, що в мого пацієнта не шкірне захворювання, а що ці зміни в шкірі пов'язані з певним токсичним впливом.
        Пізніше, у січні-лютому, до мене в клініку з ініціативи Посольства Японії приїхали фахівці з Токіо, що відразу ж, візуально, на підставі клінічних проявів діагностували отруєння діоксином, оскільки мали великий досвід у своїй практиці.
        Вони ж залишили мені унікальну у своєму роді книгу-монографію, видану в 1996 році в Японії, де описуються клінічні прояви харчового отруєння діоксином у сотень пацієнтів, аналогічні тим, що я спостерігала у Віктора Андрійовича в 2004-2005 роках, тільки в більш легкому ступені.
        - Але ж книга не може бути доказом отруєння президента…
        - Я побачила в книзі аналогічні з випадком у Віктора Ющенка дані навіть по клінічному протіканню захворювання, де описано, що спочатку з'являється висип там, потім там і там. Тому, я не можу виключити, що, очевидно, тією речовиною, що потрапила в організм, був діоксин. Щоправда, у японській книзі називається ціла група речовин, що складу яких входить  діоксин.
        Якщо ви, або хтось інший, запропонуєте мені ще якусь книгу, написану професіоналами, що видана, підтверджена і є науковою працею, і де буде описаний прояв такого ж захворювання, з описом ступенів важкості, особливостей клінічних симптомів залежно від отриманої дози, – я готова прочитати цю книгу. І готова вести діалог.
        - У чому була суть вашого допиту в Генеральній прокуратурі?
        - Я не маю права обговорювати ці питання, я давала підписку про те, що я не буду обговорювати нічого, що там відбувається.
        - Вас не насторожило, що пройшло стільки часу, і вас викликали вперше?
        - Мене це не насторожило, але мені здавалося, що мене повинні були б викликати набагато раніше.
        - Після відвідування Генеральної прокуратури ви заявили, що це не було харчовим отруєнням. На підставі чого був зроблений цей висновок, якщо ви не робили аналізів?
        - Моя заява була пов'язана не з відвідуванням Генеральної прокуратури, а з заявами деяких ЗМІ.
        І для початку, давайте спочатку визначимося, що таке харчове отруєння. Це коли людина з'їла зіпсований продукт, і в результаті цього у неї з'явилися ознаки інтоксикації – блювота, діарея – і, через кілька годин або днів, коли організм самоочиститься, всі прояви проходять.
        Але якщо з їжею у ваш організм попадає щось інше, це вже не харчове отруєння. Це отруєння з їжею, але не їжею.
        Ознаки важкої інтоксикації - набагато важчої, ніж просто харчової, у Віктора Андрійовича були, наскільки мені відомо з його слів, у вересні-жовтні. І, незважаючи на масовану дезінтоксикаційну (таку, що очищає) терапію, що проводилася пацієнтові – стан президента тривалий час не поліпшувався, що не сумісне з простим харчовим отруєнням.
        - Добре, давайте пройдемося по всіх висловленим раніше версіях хвороби Віктора Ющенка. Почнемо з панкреатиту. Чому ні?
        - Тому що на момент грудня ніяких ознак панкреатиту у Віктора Андрійовича не було. Ні вираженого болю у верхній половині живота, ні нудоти і блювоти, ні посилення болю при порушенні дієти протягом усього часу, що Віктор Андрійович був під мої наглядом, не було, а особливої дієти він не дотримувався.
        При панкреатиті ж будь-яке порушення дієти неминуче призводить до загострення.
        Діагноз "панкреатит", який Віктору Андрійовичу ставили раніше – це було вчасно нерозпізнане токсичне ураження підшлункової залози, що згодом відновила свою функцію.
        - Висип на тілі при панкреатиті з'являється?
        - Ні. Панкреатит не дає шкірних ускладнень. Якщо ви підете на консультацію до гастроентеролога і скажете: "У мене на шкірі висип, це, напевно, панкреатит", усі скажуть, що якщо у вас не болить підшлункова залоза, то це точно не панкреатит, а ви просто хочете ухилитися від служби. Тому що шкірні прояви не є проявами панкреатиту.
        - Є окремий пласт версій про те, що хвороба Віктора Ющенка - це наслідки невдалої косметологічної чи пластичної операції.
        - Це неможливо, тому що жодна пластична операція або косметологічна процедура не може дати таких наслідків. У кожної процедури є свої можливі ускладнення і побічні ефекти.
        Але ті клінічні прояви, що були в мого пацієнта, не могли бути наслідком жодної з них. Фізично не могли.
        У клініці протягом уже багатьох років ми проводимо усі відомі світовій практиці види пластичних операцій і косметологічних процедур. Усі косметичні ін'єкції, що робляться у світі, ми теж успішно робимо в клініці. У тому числі і багатьом політикам.
        І, на жаль, дія процедур завжди тимчасова, і жодна з них просто не може дати таких наслідків, які були у Віктора Андрійовича, з огляду на механізм взаємодії з тканинами.
        Наприклад – "Ботокс". Це препарат, що тимчасово розслаблює м'язи і розгладжує зморшки. Є пацієнти, яким були зроблені вже тисячі таких ін'єкцій. Цих пацієнтів у світі мільйони. Але ніде і ніколи, у жодного пацієнта не було такої побічної реакції, як у Віктора Андрійовича, оскільки "Ботокс" може тільки розслабити м'язи.
        А з побічних ефектів може бути короткочасна втрата тонусу м'язів в області ін'єкції. Наприклад, зробили ін'єкцію в чоло, щоб розгладити зморшки, а одна брова піднялася трохи вище, або інша опустилася трохи нижче. І це все.
        Більше того, ці ін'єкції мають короткостроковий ефект, тобто, зробивши таку ін'єкцію, ви ніколи не можете вилікуватися від зморшок назавжди. Тому будь-який побічний ефект триває не більше 3-4-х місяців.
        - Я знаю, що коли Віктор Андрійович до вас прибув, у нього був дуже сильний набряк обличчя.
        - Так.
        - Деякі лікарі, з якими я спілкувався, говорять, що це могло бути наслідком введення пацієнтові гідрокортизону.
        - По-перше, гідрокортизон – це препарат, що саме знімає набряки. По-друге, з моменту нашої зустрічі ніяких ін'єкцій гідрокортизону не було, а по-третє – ви знаєте, мені здається, що між "деякими лікарями" і лікуючим лікарем існує величезна різниця.
        Крім цього, набряк, звичайно, виникає за рахунок скупчення міжклітинної рідини. А набряки, які я спостерігала у Віктора Андрійовича, були пов'язані з тим, що сальні залози, прикріплені до волосяних фолікулів на обличчі, збільшувалися в об’ємі і зливалися між собою, утворюючи кісти.
        Поверхня шкіри ставала нерівною, і зовні це виглядало як набряк. У Віктора Андрійовича дуже сильно були збільшені вушні раковини, щоки, повіки... Це був не набряк – вони були щільні, за рахунок того, що на кожному міліметрі були кісти, які доводилося розтинати. Кісти були навіть на слизистій оболонці верхніх і нижніх повік...
        А от пацієнти, яким доводиться роками приймати гормональні препарати, іноді дійсно виглядають "набряклими". Але це не набряк, а специфічне відкладення жирової тканини. І такого у Віктора Андрійовича ніколи не було.
        - Висувалася ще версія про можливе захворювання розацеа…
        - Це спроби непрофесіоналів, які намагаються коментувати те, що вони бачили на обличчі.
        - Я не професіонал. Але я як дилетант задаю вам питання: чому ні? ВолодимирСивкович каже, що в нього є книга, і там фото людей з такими ж проявами хвороби.
        - Покажіть мені хоч одну книгу, де буде показано, що розацеа є на спині, животі, стегнах і сідницях. Розацеа проявляється тільки на обличчі.
        А, крім того, книга є й у мене, і я з задоволенням покажу її всім охочим. І там, у пацієнтів, висип точно такий же, який був у Віктора Андрійовича.
        - А версія зпроказою чи лишаєм?
        - А про бджоли ви не забули? Насправді, отут взагалі не виникає проблем, тому що є специфічна картина кожного захворювання, що зовсім по-іншому виглядає. Це просто домисли і фантазії неписьменних обивателів від медицини.
        - Але я сам бачив фотографію людини, хворої проказою і це дійсно схоже на фотографії президента. Ви мені, як обивателеві, можете пояснити, чому у Віктора Андрійовича не проказа?
        - Тому що клінічні прояви при лепрі (тобто проказі) і те, що було в пацієнта, аж ніяк не пов'язані. Лепра – це захворювання, що протікає десятиліттями.
        Перший прояв – на шкірі з'являються гіпопігментовані плями. Потім розвивається порушення чутливості. Людина перестає відчувати холод, є прояви захворювання і на долонях.  Клінічні симптоми, що є при лепрі, виглядають зовсім по-іншому.
        Те, що ви бачили в інтернеті – це всього лише зовні схожий прояв. І якщо взяти гістологію цих новотворів, вони виглядають зовсім по-іншому і розвиваються по-іншому.
        У Віктора Андрійовича були кісти, а при лепрі утворюються вузли, виразки, що не мають больової чутливості, тому хворим з лепрою знеболюючі не потрібні. Навіть носи без лікування в людей, хворих проказою, відпадали безболісно.
        Ольга Богомолець разом із Павлом Альошиним, керівником особистої охорони президента Віктора Ющенка. Румунія, 2005 рік.

        - У перші дні отруєння дуже багато людей говорили про можливе введенняВіктору Ющенкові стовбурних клітин…
        - Усі ці версії до такої міри безглузді, що для фахівця, який розуміє весь механізм дії і наслідки, усі ці версії виглядають просто смішно. Це все одно, що обговорювали б версію, що газетний папір виготовляється з використаних презервативів!
        - В одному зі своїх останніх інтерв'ю Давид Жванія говорить про те, що у Віктора Ющенка банальне запалення тройничного нерва. Ви можете спростувати цю версію?
        - Версії висуваються і спростовуються професіоналами в одній і тій же сфері. Але, поважаючи думку "дерматополітологів" і "політкосметологів" поясню, що неврит або запалення тройничного нерва не дає таких уражень шкіри.
        Тим більше це не може призвести до ураження шкіри по всьому тілу, оскільки тройничний нерв відноситься до V пари черепно-мозкових нервів і має 3 гілки: очну, верхньо- і нижньощелепну.
        Неврит тройничного нерва дає порушення чутливості і моторики залежності від того, яка гілка уражена. Більше ніяких клінічних проявів він не має. Більше того, жодного відношення до шкіри плечей, сідниць, живота і стегон він теж не має.
        - Але, наскільки я знаю, коли ви приймали Віктора Ющенка в грудні, у нього була асиметрія обличчя?
        - Ні. На момент прибуття в клініку її не було. Як не було і протягом усього наступного періоду. Але я розумію, про що ви говорите. Мені здається, асиметрію я бачила по телевізору, коли він виступав у вересні або жовтні.
        Така асиметрія цілком вписується в концепцію інтоксикації внаслідок токсичного ураження. Тому що надалі у Віктора Андрійовича було тимчасове порушення чутливості в області стоп і сильний біль в спині і ногах.
        - Як це пов'язано з токсичністю?
        - Коли токсин потрапляє в кров, він, у тому числі, впливає і на нервові закінчення. Тому на момент гострого періоду могли бути будь-які неврологічні розлади, які зникають у міру того, як  токсин виводиться з організму. Коли ж Віктор Андрійович прибув у клініку, залишалися тільки сильний біль у ногах і порушення чутливості.
        - Хто оплачував ваші послуги?
        - Це досить дивне питання. Мої послуги ніхто не оплачував, тому що я вважала і зараз переконана, що бути лікуючим лікарем президента, і, взагалі, полегшити страждання будь-якої людини – велика честь. І навіть препарати, які потрібно було брати із собою, я не довіряла купувати нікому.  Відповідальність була на мені.
        - Ну може, вам не давали гроші, але вам могли віддячити за це лікування в інший спосіб?
        -  Ні.
        - У це складно повірити.
        - Комусь – можливо. Дивлячись, що розуміти під подякою. Для мене це не було проблемою, я навіть ніколи про це не думала.
        Відвідування Віктором Андрійовичем з родиною моїх концертів, виставок, його довіра не тільки як президента, але і як людини – хіба можна це виразити в портфельно-крісельному або грошовому еквіваленті?.. Мене ніколи не приваблювала влада і кайдани матеріальних благ. Хтось любить владу, а хтось – просто людську повагу.
        У мене немає доступу, і ніколи не було ні до яких майнових питань, я не користувалася ні бюджетними грішми, ні санаторіями, ні іншими преференціями. Я вільна людина.
        У мене є бізнес. Є улюблена робота. Мені довіряють найдорожче – здоров'я і красу близьких людей і дітей. Мені довіряє президент. І це те, чим я дорожу. Хіба цього мало?
        Єдине, я просила Віктора Андрійовича - підписати лист про заборону забудови парку і зруйнування Олександрійської лікарні. Він підписав його, і навіть не одного, але дотепер проблема не вирішена.
        Війна триває з 2004 року і продовжується донині. На нашій стороні – правда, на стороні забудовника – влада, гроші і депутати від БЮТ.
        - Можливо, вам робилися якісь подарунки?
        - Ні. Хоча…мені робилися подарунки на день народження і свята – букети квітів від Катерини Михайлівни або Віктора Андрійовича. Коли я народила меншу дочку, Катерина Михайлівна подарувала мені чудову книгу про материнство і комбінезон для Сонечки.
        - Скільки в загальному коштувало лікування Віктора Ющенка з моменту приходу до лікарів і до сьогоднішнього дня?
        - Лікування в Женеві я не можу оцінити. Я не можу говорити про те, як і що там робилося. А те, що робила я, не можна виміряти грішми. Просто тому, що для лікування Віктора Андрійовича в клініці не використовувалися ні дорогі апарати, ні дороге устаткування – тільки мої руки й інтелект.
        - Але якби до вас зараз прийшов пацієнт, у скільки би йому це обійшлося?
        - Я не розумію, чого ви намагаєтеся домогтися. Нічого б не коштувало. Тому що, Слава Богові, жодному пацієнтові в клініці такі процедури ми ніколи не робили і, сподіваюся, робити не будемо, тому на них і прейскуранта немає.
        - Але ви в принципі обговорювали питання оплати ваших послуг з Віктором Ющенком?
        - Ні. Ми ніколи з Віктором Андрійовичем не обговорювали ці питання. Я обговорювала питання оплати праці з Катериною Михайлівною... Катерина Михайлівна вважала, що моя робота має бути оплачена, але я не хотіла офіційно оформлятися на роботу, і відповідно, не була оформлена. Це була моя добра воля.
        Єдине, що є – мій службовий закордонний паспорт, що зберігається в секретаріаті президента. І потім, у мене просто не поставало питання про те, що мені нема за що жити.
        Якщо говорити про цілодобову відсутність, відрив від родини, то не було таких грошей, які могли б це компенсувати. Про те, чим я займаюся, знали тільки чоловік і деякі співробітники клініки. А моя родина, діти і знайомі не знали про це протягом року.
        - Це була вимога чи ваше власне рішення?
        - Просто тоді накал ситуації був зовсім іншим. У повітрі витали питання про отруєння, імпічмент, плелися політичні інтриги... Я взяла на себе професійну відповідальність стати особистим лікарем президента в цей час, але хотіла вберегти дітей і близьких від втягування в політичний фокус.
        - Хто супроводжував Віктора Ющенка в Женеві?
        - У Женеві, по-моєму завжди була дружина президента. Вона не завжди бувала на офіційних візитах, але в Женеві була. Мені важко пригадати, хто був, оскільки різноманітних поїздок було багато.
        - А хто ще з найближчого оточення був з ним?
        - У лікарні, крім мене, нікого не було. Справа в тому, що є визначена лікувальна дисципліна. Весь супровідний ескорт залишався поза клінікою, у палату і клініку потрапляли тільки ми з Віктором Андрійовичем і Катерина Михайлівна, яка приходила кілька разів на день. Вона більше часу проводила у консультаціях з доктором Сора.
        - А хто супроводжував президента в літаку?
        - Я не можу вам відповісти на це питання. Поїздки в Женеву займали одну десяту усього переліку поїздок. Як ви знаєте, у президентському літаку є кілька відсіків. Під час офіційних візитів я літала у відсіку із супровідними особами.
        Іноді під час перельоту мене приводили безпосередньо до Віктора Андрійовича. Я робила усе, що потрібно було зробити, і потім ішла на своє місце.
        - А ЮсефХарес був серед супровідних?
        - Так, я бачила його в поїздках. Але що він там робив і яку роль відігравав, я не знаю. У мене були зовсім чітко сформульовані завдання. І я не спілкувалася ні з ким із супровідних. І робила це свідомо.
        - У Женеву ви літали приватними літаками чи державними?
        - Я не можу цього сказати. Але був не тільки офіційний літак, були інші літаки. Був літак великий, був літак маленький. У будь-якому випадку, я літала в окремому салоні. Я приходила у відсік президента робити перев'язки.
        - Складається враження, що, оскільки ви не бачили справжньої історії хвороби і змушені покладатися на версію, яку вам фактично нав'язали. Ви не боїтеся, що будь-які ваші слова можуть бути використані, і саме тому вам дали дозвіл на інтерв'ю?
        - Не боюся, оскільки говорю тільки те, що було насправді, говорю правду. А на стороні правди – Бог. І саме тому я не можу констатувати, яка конкретно речовина була введена, оскільки я не лаборант-токсиколог, і сама аналізи не проводила.
        Але я, як клініцист, можу заявити в будь-якому ЗМІ, з будь-якого екрану, будь-якій людині, про те, що клінічних проявів тих захворювань, що ви перерахували - герпесу, наслідків пластичної операції, введення стовбурних клітин, "Ботокса", панкреатиту,  у Віктора Андрійовича не було.
        Було своєчасно не діагностоване токсичне ураження підшлункової залози, інтоксикація і реакція шкіри. І все, що було зроблено на той момент, було зроблено так, щоб полегшити стан президента, не нашкодити всьому наступному процесові одужання, а закласти його фундамент.
        І та реабілітація, що зараз іде – а ви її не можете не бачити – йде саме завдяки тому, що правильно була обрана тактика і проведене відповідне лікування.
        - А вас як лікаря не ображає те, що вам, як лікареві не показали історії хвороби? Або те, що в країні офіційно поширюється версія про діоксин, і при цьому в жодного лікаря в Україні немає підтвердження цьому, крім якихось аналізів за кордоном?
        - Повинна констатувати, що, на жаль, в Україні немає жодної лабораторії, що могла б зробити такі аналізи. А що мене дійсно ображає, так це те, що в пресі всілякі діагнози ставлять і обговорюють люди, далекі від медицини, тим самим порушуючи основи законодавства України про лікарську і медичну практику.
        Адже постановка діагнозу – це перший і найважливіший етап лікування. А лікувати мають право тільки люди з відповідною медичною освітою.
        - Коли ви востаннє бачилися з вашим колишнім пацієнтом?
        - Минулого місяця, на зльоті колекціонерів. Останній раз ми бачилися на Лівобережній.
        - Зараз Віктору Ющенку робляться процедури подібні до тих, що робили ви?
        - У тих процедурах вже немає необхідності. Усі процедури, що були зроблені тоді, заклали фундамент для того, щоб його зовнішній вигляд значно покращився. І це поліпшення ви спостерігаєте сьогодні.
        - Я правильно розумію, що для того, щоб зробити наслідку захворювання максимально непомітними, усе одно знадобиться якась пластична хірургія?
        - Ні, неправильно. Віктору Андрійовичу пластична хірургія не потрібна, оскільки не прибере залишкових явищ. Найбільш виражені зараз на шкірі атрофічні фляки. Вони виникли внаслідок загоєння кіст, коли шкіра втягується всередину.
        І щоб прибрати ці фляки, у хірургічному втручанні немає необхідності. На сьогоднішній день є ефективні неоперативні види втручань – фракційні технології, лазерні технології, що дозволяють повністю розгладити шкіру. Але рішення про проходження будь-яких естетичних процедур, у першу чергу, залежить від пацієнта.
        - Ми побачимо колись Віктора Ющенка таким, як він був до вересня 2004 року?
        - Мені здається, машину часу ще не винайшли. Два рази в одну ріку не ввійти. Незалежно від хвороби шкіра кожної людини з роками змінюється, та й ми дорослішаємо. Тому говорити про те, що відбудеться якесь омолодження і повернення до колишньої ситуації не можна, але можна зробити так, щоб ознаки хвороби стали практично непомітними.
        Але за це можна братися тільки тоді, коли будуть виведені всі критичні дози діоксину. Зараз усе ще триває процес відновлення організму.
         
        Переглядів: 1062 | Добавив: ukremigrantpt | Рейтинг: 0.0/0 |
        Всього коментарів: 0
        Добавляти коментарі дозволяється тільки для зареєстрованих учасників.
        [ Реєстрація | Вхід ]

        Використання матеріалів дозволяється за умови посилання на "Українці Португалії"
        Copyright © "Українці Португалії". м. Лісабон 2007р.
        Спілка Українців в Португалії