23.19
Українці Португалії
Пятниця  19/04/24 РеєстраціяВхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
 
Меню
 
Розділи новин
Україна - НАТО [16]
УКРАЇНА ПАМ’ЯТАЄ – СВІТ ВИЗНАЄ! [44]
Спортивна сторінка [2]
Політика [19]
Національна ідея [12]
Наука, освіта [1]
Культура [2]
Суспільство [38]
Історія [5]
Економіка [0]
Різне [4]
Релігія [5]
 
Календар новин
«  Вересень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Форма входу
 
Пошук
 
Партнери
    znimky.net tamada.lviv.ua Українська Правда Ансамбль Джерельце Українці Угорщини TopUA: Український хостинг Пластовий Портал - твоя віртуальна домівка Майдан Українські традиції Спілкуйся Українською Арт-Вертеп

     

         
        Статистика

        В онлайн всього: 1
        Гостей: 1
        Користувачів: 0
         
        На початок » 2008 » Вересень » 26 » „Незгасима свічка” українського болю в Афінах

        УВАГА!!!

        Сайт переїхав на новий сервер за адресою: http://www.spilka.pt/
        Цей проект оновлюватися не буде і залишається в архіві

        „Незгасима свічка” українського болю в Афінах
        01.24
        26.09.2008р.

        6 квітня ц. р. в Австралії розпочалася Міжнародна акція "Незгасима свічка”. Метою проведення акції є залучення світового українства до міжнародних та державних заходів з відзначення у 2007-2008 рр. 75-х роковин геноциду українського народу. Згадана акція ініційована Міжнародним координаційним комітетом Світового конгресу українців (МКК СКУ) з відзначення 75-х роковин Голодомору 1932-33 рр. в Україні та підтримана Секретаріатом Президента України, Міністерством закордонних справ України, Українською всесвітньою координаційною радою.

        Продовжуючи естафету вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-32 рр. в Україні, „Незгасимий вогонь” 21 – 22 вересня перебував у столиці Греції Афінах. 21 вересня о 10 годині ранку в Посольстві України в Греції відбулася офіційна передача „Незгасимої свічки” послом України в Угорщині п. Д. Ткачем послу України в Греції п. В. Цибуху. Пан Ткач розповів присутнім про заходи, які пройшли в Угорщині, зокрема, про зворушливі хвилини в приміщенні угорського парламенту. Після слів подяки послу України в Угорщині за те, що поділився виділеними для цієї країни днями, пан Цибух наголосив на важливості проведення такої акції в Греції та передав смолоскип Голові Товариства української діаспори в Греції «Українсько-грецька думка» п. Галині Маслюк. Пан посол зазначив, що саме з ініціативи цього товариства „Незгасима свічка” потрапила в Афіни. “Священним обов’язком кожного українця є пам’ятати про безневинні жертви Голодомору та шанувати їх пам’ять, задля майбутнього, з метою уникнення повторення цієї жахливої трагедії у прийдешніх поколіннях”, - зазначив В.Цибух.

        В свою чергу п. Г. Маслюк підкреслила, що метою проведення акції „Незгасимого вогню” в Греції є донесення правдивої інформації про Голодомор в Україні 1932-1933 рр. до широкої грецької громадськості та досягнення визнання цієї жахливої трагедії грецьким парламентом. „Україна пам’ятає – світ визнає”, процитувала вибитий на смолоскипі надпис п. Маслюк, наголошуючи на тому, що тільки тоді, коли українці говоритимуть про цю жахливу, але десятиліттями замовчувану трагедію свого народу, є шанс на її визнання світовим співтовариством.

        На поминальному мітингу, що відбувся біля погруддя Тарасу Шевченкові, встановленому біля Культурно-Інформаційного Центру України, з короткими вітальними промовами виступили також Голова Комітету “Україна-33” пані Ґеня Кузен (Франція) та відомий український митець, історик і дослідник Микола Сядристий, які прибули до Афін на запрошення Товариства Української Діаспори в Греції “Українсько-Грецька Думка”, щоб взяти участь у тематичній конференції, що проходить в грецькій столиці в рамках заходів естафети “Незгасимого вогню”. Ґеня Кузен - українка з Франції - 25 років свого життя віддала справі визнання Голодомору у світі як геноциду українського народу. Взявши до рук „Незгасимий вогонь”, вона поцілувала смолоскип і висловила сподівання, що прийде хвилина, коли весь світ буде знати про злочин, скоєний проти українського народу. Микола Сядристий впевнений, що без розуміння українського Голодомору 1932-33 рр. в Україні неможливо зрозуміти ХХ століття взагалі. Це є сімдесят три атомні бомби Хіросіми. Сказати, що Голодомору не було, це рівнозначно заперечити існування Греції як країни. А документами, які підтверджують цей злочин, можна обклеїти увесь Парфенон і встелити всі дороги, що ведуть до Акрополя, додав пан Сядристий.

        Голова Товариства Галина Маслюк передала свічку в руки учениці недільної школи Лілі Куклі. Адже шлях до визнання довгий і молодше покоління повинно пам’ятати про цю трагедію і робити все можливе, щоб вона ніколи не повторилася.

        Після урочистої передачі вогню присутнім була представлена літературно-музична композиція “Реквієм”, у виконанні квартету “Українські Барви”, який прибув до Греції з України з метою участі у поминальних заходах. Зазначена композиція складалася з українського фольклору та балад присвячених темі Голодомору в Україні 1932-33 років.

        Після мітингу в українській дипустанові „Незгасимий вогонь” було перенесено до Кафедрального собору Грецької Православної Церкви, де з благословення  блаженнійшого Архієпископа Афінського та Всієї Греції Ієронімоса відбувся поминальний молебень українською мовою.

        Ввечері цього ж дня „Незгасима свічка” також освітила панахиду в Греко-католицькій церкві (ГКЦ) Святої Трійці (м. Афіни), де за великого зібрання української громади Греції та за присутності українських дипломатів  відбулася поминальна служба грецькою та українською мовами. Екзарх ГКЦ владика Дімітрій, який разом з українським священиком правив службу за загиблими під час Голодомору 1932-1933 років, висловив щиру підтримку Україні в питанні визнання світовою спільнотою Голодомору та наголосив, що ГКЦ готова надати необхідну підтримку українській громаді в Греції в її зусиллях щодо визнання цієї жахливої трагедії грецьким політикумом та підготовці відповідного звернення до офіційних чинників країни.

        22 вересня ц.р. в рамках проведення в Греції акції “Незгасима свічка” відбулася тематична конференція та виставка архівних матеріалів “Голодомор 1932-33 – хронологія запланованого злочину проти українства”.
         
        СВІТОВИЙ КОНҐРЕС УКРАЇНЦІВ
        UKRAINIAN WORLD CONGRESS
        Міжнародний Комітет Голодомору
        75-та Річниця Відзначення Українського Ґеноциду 1932-1933
        International Holodomor Committee(IHC)
        75th Commemoration of the Ukrainian Genocide 1932-1933.
        Категорія: УКРАЇНА ПАМ’ЯТАЄ – СВІТ ВИЗНАЄ! | Переглядів: 765 | Добавив: ukremigrantpt | Рейтинг: 0.0/0 |
        Всього коментарів: 0
        Добавляти коментарі дозволяється тільки для зареєстрованих учасників.
        [ Реєстрація | Вхід ]

        Використання матеріалів дозволяється за умови посилання на "Українці Португалії"
        Copyright © "Українці Португалії". м. Лісабон 2007р.
        Спілка Українців в Португалії