22.19
Українці Португалії
Пятниця  19/04/24 РеєстраціяВхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
 
Меню
 
Розділи новин
Україна - НАТО [16]
УКРАЇНА ПАМ’ЯТАЄ – СВІТ ВИЗНАЄ! [44]
Спортивна сторінка [2]
Політика [19]
Національна ідея [12]
Наука, освіта [1]
Культура [2]
Суспільство [38]
Історія [5]
Економіка [0]
Різне [4]
Релігія [5]
 
Календар новин
«  Січень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Форма входу
 
Пошук
 
Партнери
    znimky.net tamada.lviv.ua Українська Правда Ансамбль Джерельце Українці Угорщини TopUA: Український хостинг Пластовий Портал - твоя віртуальна домівка Майдан Українські традиції Спілкуйся Українською Арт-Вертеп

     

         
        Статистика

        В онлайн всього: 1
        Гостей: 1
        Користувачів: 0
         
        На початок » 2009 » Січень » 27 » СБУ знімає останні обмеження доступу до документів радянського періоду

        УВАГА!!!

        Сайт переїхав на новий сервер за адресою: http://www.spilka.pt/
        Цей проект оновлюватися не буде і залишається в архіві

        СБУ знімає останні обмеження доступу до документів радянського періоду
        22.35

        23 січня Президент України Віктор Ющенко підписав Указ “Про розсекречення, оприлюднення та вивчення архівних документів, пов’язаних з українським визвольним рухом, політичними репресіями та голодоморами в Україні”, яким започатковано новий етап у відкритті раніше недоступної інформації. Указом передбачено скасування грифу секретності  з радянських документів як таких, що не містять таємниці держави Україна.

        У брифінгу, присвяченому цьому питанню, взяли участь в.о.Голови СБ України Валентин Наливайченко та директор Галузевого державного архіву СБУ Володимир В’ятрович.

        «Від 23 січня цього року Україна більше не зберігає і не охороняє секретів карально-репресивної системи Радянського Союзу. Це означає, що СБУ як головний державний орган у сфері забезпечення охорони державної таємниці знімає радянський гриф таємності з усіх кримінальних справ, розпорядчих, статистичних, документів секретного діловодства та інших документів, пов’язаних з українським визвольним рухом, політичними репресіями та голодоморами в Україні з 1917 до 1991 рр.», - наголосив очільник СБУ.

        За його словами, позиція Президента України Віктора Ющенка полягає у тому, що відповідно до Законодавства України не може належати до державної таємниці інформація про порушення прав і свобод громадян та незаконні дії органів державної влади.

        Лише в архівах СБУ мова йде про близько 800 тисяч томів з грифами «секретно» та «совершенно секретно», за якими стоять долі мільйонів людей, що стали жертвами тоталітарного комуністичного режиму. Крім роботи з власними архівами, СБУ як контролюючий орган в сфері державної таємниці здійснюватиме контроль зняття грифів секретності та виконання Указу Президента іншими органами влади України.

        Для реалізації Указу Президента в частині зняття грифів секретності в Галузевому державному архіві СБУ та в архівах при регіональних управліннях Служби найближчим часом буде підготовлено відповідні інструкції і розпочато інтенсивну роботу. “Ми беремо на себе зобов’язання завершити цю роботу за рік. Ми також будемо cтворювати експертні групи з провідних істориків, які визначатимуть історичну вартість документів та пріоритетність їх оприлюднення», - запевнив В. В’ятрович.



        Директор Архіву СБУ представив колекцію документів Архіву, серед яких інструкції ЧК, “розстрільні списки”, карти-схеми депортацій, альбоми повстанських фотографій, доповідні КГБ для ЦК Компартії про розвиток в Україні дисидентського руху.


        Керівник СБ України В.Наливайченко запевнив, що вже найближчим часом буде розсекречено і оприлюднено документи про діяльність агентурно-бойових груп НКВД у Львівській, Івано-Франківській, Тернопільській, Волинській та інших областях, документи про боротьбу з повстанським рухом 1940-50 рр. (справа «Берлога»), з дисидентським рухом 1960-80 рр. (справа «Блок»). Незабаром виходить книга «Павлоградське повстання. 1930р.» про масовий селянський антирадянський рух у Дніпропетровській області напередодні Голодомору.

        “Саме створення відкритого доступу до матеріалів радянської карально-репресивної системи є найважливішою передумовою подолання наслідків тоталітаризму в країні. Завдяки цьому ми зможемо зняти суспільну напругу довкола питань українського минулого, сформувати фундамент для суспільної консолідації та незворотності демократичного розвитку України”, - наголосив В. Наливайченко.

        Прес-центр СБУ


        Категорія: Суспільство | Переглядів: 758 | Добавив: ukremigrantpt | Рейтинг: 0.0/0 |
        Всього коментарів: 0
        Добавляти коментарі дозволяється тільки для зареєстрованих учасників.
        [ Реєстрація | Вхід ]

        Використання матеріалів дозволяється за умови посилання на "Українці Португалії"
        Copyright © "Українці Португалії". м. Лісабон 2007р.
        Спілка Українців в Португалії