07.08
Українці Португалії
Середа  24/04/24 РеєстраціяВхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
 
Меню
 
Розділи новин
Україна - НАТО [16]
УКРАЇНА ПАМ’ЯТАЄ – СВІТ ВИЗНАЄ! [44]
Спортивна сторінка [2]
Політика [19]
Національна ідея [12]
Наука, освіта [1]
Культура [2]
Суспільство [38]
Історія [5]
Економіка [0]
Різне [4]
Релігія [5]
 
Календар новин
«  Червень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Форма входу
 
Пошук
 
Партнери
    znimky.net tamada.lviv.ua Українська Правда Ансамбль Джерельце Українці Угорщини TopUA: Український хостинг Пластовий Портал - твоя віртуальна домівка Майдан Українські традиції Спілкуйся Українською Арт-Вертеп

     

         
        Статистика

        В онлайн всього: 1
        Гостей: 1
        Користувачів: 0
         
        На початок » 2009 » Червень » 5 » Інтерв'ю В.Ющенка закордонним агентствам і радіо

        УВАГА!!!

        Сайт переїхав на новий сервер за адресою: http://www.spilka.pt/
        Цей проект оновлюватися не буде і залишається в архіві

        Інтерв'ю В.Ющенка закордонним агентствам і радіо
        20.12
        Віктор Ющенко

        Президент Віктор Ющенко заявив, що має достатньо засобів для того, аби не допустити реалізації сценарію зі зміни державного устрою в Україні.

        Пан Ющенко зараз витрачає багато свого робочого часу для того, щоб донести свої погляди щодо можливості створення коаліції між блоком Юлії Тимошенко і Партією регіонів і їхніх спроб кардинально змінити Конституцію.

        Президент Ющенко дав інтерв'ю провідним закордонним агентствам і радіо – Рейтер, Ассошіейтед Прес, Франс Прес, Блумберг, Радіо “Свобода”, “Дойче Велле” та Бі-Бі-Сі.

        В.Ющенко: У мене немає алергії до коаліції, про яку йде мова – БЮТ і Партії регіонів. У мене є претензії до цілей цієї коаліції. Сьогодні головна дискусія точиться не про процес коаліційного об’єднання, а про цілі його створення. А ціль створення є проста – як на десять років, до пенсії забезпечити прем’єрство Тимошенко, але при цьому виконати одну обов’язкову умову – на цей же термін виписати гарантію присутності у кріслі президента України іншій стороні – Віктору Федоровичу Януковичу.


        І от щоб розписати країну на двох, потрібно зробити незаконний крок: внести зміни до Конституції, які б передбачали вибори президента у парламенті. Чому вони незаконні? Тому що будь-яке звуження прав людей, у тому числі виборчих прав можливе, відповідно до чинної Конституції, тільки за однієї умови – коли на це через референдум дав згоду український народ. Тому такі наміри – це шабаш, це конституційний переворот.

        Зараз відбувається унікальний феномен: діти, які народилися вже у незалежній Україні, у цьому році вперше одержують право виборця. І ми маємо символічну дискусію у суспільстві – чи Тимошенко з Януковичем це право заберуть, яке 17 років було закріплене у Конституції, чи ні. Але я повторюю, що як президент я не допущу виборів президента у парламенті.

        Чи є у вас план, як саме не допустити такого сценарію? І чи ви бачите союзником у цьому спікера парламенту Володимира Литвина?

        В.Ющенко: Є, є такий план. І сьогодні я день почав із того, що я повторив цей план деяким гравцям. Я сподіаюся, що вони мене почули.

        Що стосується голови парламенту, то я знаю його позицію з цього питання. Я хотів би, щоб Герой України Володимир Михайлович Литвин був дійсно героєм у даній ситуації, щоб він мав позицію.


        Переговори, що зараз ведуться, відбуваються за спиною спікера парламенту і його політичної сили. Але головна лінія сюжету переговорників полягає у тому, що БЮТ і Партія регіонів самі коаліцію ніколи не створять. Блок Литвина – це та політична сила, яка приносить публічну амністію такому союзу. Блок Литвина важливий не кількістю голосів, а тим, щоб можна буде поставити кому у переліку: БЮТ, Партія регіонів, блок Литвина і ще кілька маріонеток. Тому це ширма. І хотілося б, щоб у цей тяжкий час політична сила, що стоїть за Володимиром Литвином, була зорієнтована на демократичні процеси.

        Чи ви справді вважаєте, що Росія грає не останню роль у тому, що зараз відбувається в Україні і, зокрема, у переговорах двох найбільших політичних сил?

        В.Ющенко: Я думаю, що для декого із наших сусідів вигідно, щоб в Україні була нестабільність. Бо це є єдиний спосіб розправитися із кольоровими революціями, і демократичним рухом. Це ніби як “приклад” для Молдови, Придністров’я, Осетії – так читається.

        Тому я хочу заявити, що для мене як для громадянина є принизливими консультації, якими регулярно користуються ті політичні сили, які зараз створюють коаліцію. Бо я глибоко переконаний, що нема чого радитися за кордоном, коли йдеться про внутрішні проблеми України. Очевидно, за цим стоїть залежність. Очевидно, це пов’язано і з газом, і з угодами, і газотранспортною артерією.

        Яку альтернативу ви особисто пропонуєте своїм опонентам на найближчі півроку?

        В.Ющенко: Мій варіант Конституції отримає найбільше прихильників у суспільстві. Я пропоную через конституційну реформу сформувати ту модель влади, яку можна назвати системою влади демократичного гатунку, яка традиційно функціонує в Європі.

        Ці місяці до президентських виборів, і перш за все я маю на увазі чинну сесію парламенту, ми повинні використати для обговорення варіантів змін до Конституції і потім відправити їх на розгляд Конституційного суду. Надіслати для ознайомлення населенню і після цього провести референдум. І ухвалати ще одне фундаментальне рішення - про те, що віднині усі зміни до національної конституції мають формувати не Медведчук чи двоє-троє небожителів, а проходити через референдум нації.


        У чинної сесії місяць-півтора є. За літо ми можемо отримати рішення Конституційного суду. З вересня місяця (чи до виборів, чи після виборів, залежно від політичної волі) можна ухвалити остаточний варіант Конституції. Я переконаний, що це найпродуктивніша дорога для оцих шести-семи місяців до президентських виборів.

        А уряд нехай спокійно працює над антикризовими законами, нехай працює так звана більшість, якої немає. Треба залишимо у спокої політичні дебати – порожні, непотрібні, які сьогодні є.

        Чи переконали вас останні події у рішенні брати участь у президентських виборах?

        В.Ющенко: Я йду на вибори. І у цьому бачу свій обов’язок громадянина. Моя позиція полягає у тому, що не треба дивитися на рейтинг. Вибачте, не треба “сюсюкатися” із суспільством, а доносити чесну позицію. І тому коли мені мої помічники кажуть, що треба відмовитися від чутливих тем, я відповідаю, що поки я Ющенко – а Ющенком я буду до останнього свого дня – я від цих речей не відмовлюся. Незалежно від того, який у мене рейтинг – я ні перед ким на коліна не стану, а не сидітиму на паперті і не проситиму голосів. Я просто даватиму шанс. А чи скористається нація чи не скористається ним – вибачте, це далеко не моя проблема.

        Джерело: BBC
        Категорія: Політика | Переглядів: 963 | Добавив: ukremigrantpt | Рейтинг: 0.0/0 |
        Всього коментарів: 0
        Добавляти коментарі дозволяється тільки для зареєстрованих учасників.
        [ Реєстрація | Вхід ]

        Використання матеріалів дозволяється за умови посилання на "Українці Португалії"
        Copyright © "Українці Португалії". м. Лісабон 2007р.
        Спілка Українців в Португалії