18.15
Українці Португалії
Пятниця  26/04/24 РеєстраціяВхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
 
Меню
 
Розділи новин
Україна - НАТО [16]
УКРАЇНА ПАМ’ЯТАЄ – СВІТ ВИЗНАЄ! [44]
Спортивна сторінка [2]
Політика [19]
Національна ідея [12]
Наука, освіта [1]
Культура [2]
Суспільство [38]
Історія [5]
Економіка [0]
Різне [4]
Релігія [5]
 
Календар новин
«  Червень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Форма входу
 
Пошук
 
Партнери
    znimky.net tamada.lviv.ua Українська Правда Ансамбль Джерельце Українці Угорщини TopUA: Український хостинг Пластовий Портал - твоя віртуальна домівка Майдан Українські традиції Спілкуйся Українською Арт-Вертеп

     

         
        Статистика

        В онлайн всього: 1
        Гостей: 1
        Користувачів: 0
         
        На початок » 2009 » Червень » 8 » Біль генетичної пам'яті

        УВАГА!!!

        Сайт переїхав на новий сервер за адресою: http://www.spilka.pt/
        Цей проект оновлюватися не буде і залишається в архіві

        Біль генетичної пам'яті
        13.30

        Блукають люди… Тіні, як примари.

        У безнадії вимира село.

        Такого звіку горя не було…

        Валерій Кулик

         

        І це все було з нами — у ХХ столітті. Умирали з голоду діти, губили свою пам’ять літні люди — велика біда стояла над світом. Степова Чаплинка була в епіцентрі цього жахливого буття.

        …Стояв над світом великий мор…

        Геніальний драматург сучасності уродженець Чаплинки Микола Куліш у своїй безсмертній драмі “ 97” змалював жахливі дні Голодомору, факти людоїдства в Україні.

        І саме Микола Куліш, свідок розгулу Голодомору в Таврійській губернії, зумів показати планетарне лихо у всій жорстокій правді реального буття. “Я не їла Маринку…” — ці слова, що звучать з театральних підмостків, ріжуть душу. Крають її на шматки…

        Жертвами Голодомору 1932-1933 років стали мільйони українських хліборобів, які не мали ні хреста, ні могили, ні фіксованої скорботної дати в історичному календарі нашої держави… Масова смертність спостерігалася весною, упродовж червня-липня, а особливо після завершення хлібозаготівельних кампаній. Перепис населення 1937 року фіксує масову смертність упродовж багатьох місяців 1932-1933 років, апогей якої припадає на період весна-літо. Кількість жертв свідчить про глобальну соціально-демографічну катастрофу. Аналізу підлягають історичні факти, явища, події, котрі проливають світло на великий голод в Україні.

        Багато часу пройшло з тих страшних подій, тому сьогодні послідовники комуністичної ідеології роблять спроби замовчувати ці події або заперечувати Голодомор, пропонують називати ці події словом “голод”, для того щоб відбілити кровожерливість комуністичної влади.

        У штучному голоді 1932-1933 років не було нічого ірраціонального. Отож Голодомор вважався одним із засобів комуністичного “будівництва”. Парадоксально, але факт, саме в такий ізувірський спосіб сталінська ідеологія прагнула поставити на коліна мільйони людей. Намагання умовчати і приховати в плані часу істинну правду про загибель від організованого більшовицьким режимом голодомору несчисленну кількість українських селян виявилися марними. Завдяки ініціативі Президента України Віктора Ющенка в країні розгорнута потужна кампанія з проведення збору свідчень тих, хто жив у ті “чорні” часи. У районі створені та діють 42 пошукові групи, які зібрали 698 свідчень. Люди знають правду про ці злочини. І як би далеко не відносив нас час, ми зможемо розповісти наступним поколінням про жорстокі реалії буття при комуністичному режимі, тому хто б там що не говорив, ніколи не можна поставити під сумнів гіркоту людських страждань. А судитиме невігласів за скоєне зло майбутнє.

        Починаючи з вересня 1993 року, в Україні офіційно вшановують пам’ять полеглого від штучного Голодомору народу, а державні заходи набули меморіального статусу — Днів скорботи і пам’яті. І все це робиться для того, аби ніколи більше у світі не повторилося подібне зло. Наша генетична пам’ять до цього зобов’язує.

        Ми не можемо йти у завтрашній день з фальшивою біографією у повному безпам’ятстві. Чим глибше та досконаліше будемо знати усі трагічні та звитяжні сторінки нашої історії. Тим чіткішим буде образ нашого майбутнього. А матеріали цієї книги і покликані виконати це завдання — встановити історичну справедливість, правду, генетичну пам’ять.


        З книги памяті

        Голодомор 1932-1933 років у Чаплинському районі


        Категорія: УКРАЇНА ПАМ’ЯТАЄ – СВІТ ВИЗНАЄ! | Переглядів: 988 | Добавив: ukremigrantpt | Рейтинг: 0.0/0 |
        Всього коментарів: 0
        Добавляти коментарі дозволяється тільки для зареєстрованих учасників.
        [ Реєстрація | Вхід ]

        Використання матеріалів дозволяється за умови посилання на "Українці Португалії"
        Copyright © "Українці Португалії". м. Лісабон 2007р.
        Спілка Українців в Португалії