05.10
Українці Португалії
Пятниця  26/04/24 РеєстраціяВхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
 
Меню
 
Розділи новин
Україна - НАТО [16]
УКРАЇНА ПАМ’ЯТАЄ – СВІТ ВИЗНАЄ! [44]
Спортивна сторінка [2]
Політика [19]
Національна ідея [12]
Наука, освіта [1]
Культура [2]
Суспільство [38]
Історія [5]
Економіка [0]
Різне [4]
Релігія [5]
 
Календар новин
«  Червень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Форма входу
 
Пошук
 
Партнери
    znimky.net tamada.lviv.ua Українська Правда Ансамбль Джерельце Українці Угорщини TopUA: Український хостинг Пластовий Портал - твоя віртуальна домівка Майдан Українські традиції Спілкуйся Українською Арт-Вертеп

     

         
        Статистика

        В онлайн всього: 1
        Гостей: 1
        Користувачів: 0
         
        На початок » 2009 » Червень » 17 » Литовський парламент слухав про УПА

        УВАГА!!!

        Сайт переїхав на новий сервер за адресою: http://www.spilka.pt/
        Цей проект оновлюватися не буде і залишається в архіві

        Литовський парламент слухав про УПА
        17.02

        ЦЕНТР ДОСЛІДЖЕНЬ ВИЗВОЛЬНОГО РУХУ

        www.cdvr.lviv.ua

        Львів, вул.Козельницька, 4/501 тел./факс: 8(032)2994515


        15 червня 2009 р. Вільнюс-Київ

        СЬОГОДНІ ЛИТОВСЬКИЙ ПАРЛАМЕНТ СЛУХАВ ПРО УПА

        Литва та Україна спільно відновлюватиме імена борців з тоталітаризмом

        В 1950 році відділ українських повстанців пробував прорватися рейдом на територію Литви, аби об’єднати зусилля з литовськими партизанами в боротьбі зі сталінським тоталітаризмом. Тоді їх розбили. Але вони дійшли до Литви — через 60 років. 15 червня 2009 року в Литовському парламенті відкрилася виставка «Українська Повстанська Армія. Історія нескорених» .

        Виставку відкривали Директор галузевого державного архіву СБУ Володимир Вятрович та директор Центру досліджень визвольного руху Руслан Забілий. На відкритті виступили віце-спікер Сейму Литви Альгіс Кашета, Посол України в Литві Ігор Прокопчук, Директор Центру геноциду та резистансу Литви Тереза Біруте-Бюрускайте, депутат Сейму Далія Коудіте, депутат Європарламенту Вітавтас Ландсбергіс.

        Виставка про Українську повстанську армію експонується разом з литовською виставкою “Війна після війни” про боротьбу антирадянських литовських формувань 1944-1953 років.

        Віце-спікер Сейму Литви Альгіс Кашета відзначив: «Відрізнити на фотографіях українських і литовських вояків практично неможливо – ті самі молоді обличчя, віра в перемогу, жертовність. Вони схожі, бо боролися за одну ідею. Схожими були і їхні долі — всі вони загинули або на полі бою, або в концтаборах. Але пам'ять про їхню боротьбу за свободу наших країн повинна об’єднати Литву і Україну».

        Директор Архіву СБУ Володимир В’ятрович, ініціатор і автор української виставки, розповів литовським парламентарям та громадськості про контакти українського визвольного руху із представниками інших антирадянських рухів – польського, словацького, чеського, румунського.

        В 1950 році УПА здійснила спробу рейду на терени Прибалтики, аби зв’язатися з місцевим підпіллям. Рейд не вдався – повстанську групу було розбито на території Білорусі. Але ідея співпраці українських та литовських повстанців спрацювала в таборах. «Головно завдяки їх зусиллям через повстання в Норильску, Воркуті, Кенгірі вдалося розхитати здавалося б нездоланну систему ГУЛАГУ. Згодом, через десятки років в кінці 1980-тих на початку 1990-х українці, литовці та інші поневолені народи спільними зусиллями поклали кінець існуванню радянської імперії», — наголосив український історик Володимир В’ятрович.

        Керівництво Архіву СБУ, українського Центру досліджень визвольного руху та Литовського центру геноциду та резистансу переконані, що спільними зусиллями України і Литви буде повернуто з небуття імена сотень тисяч повстанців, людей, які відважилися кинути виклик могутній тоталітарній системі і завдяки яким її вдалося перемогти.

        «Пам’ять про боротьбу буде найкращою запорукою того, що тоталітаризм назавжди залишиться в історії і не матиме шансів повторитися», — наголосили Володимир В’ятрович та Далія Каудіте.

        Виставка експонуватиметься у литовському парламентів до кінця червня, а після цього буде відкрита у Ризі та Талліні.


        Прес-центр ЦДВР за повідомлення прес-центру СБ України,

        сdvr_lviv@yahoo.com, тел./факс: +38(032) 2994515, +38-063-6286869

        Нижче – довідкова інформація про виставку

        Довідкова інформація:



        1. «УКРАЇНСЬКА ПОВСТАНСЬКА АРМІЯ: ІСТОРІЯ НЕСКОРЕНИХ»

        Вперше в Україні: унікальна фотовиставка про УПА

        Дана виставка є унікальним проектом, досі в Україні нічого подібного не було реалізовано. Загалом представлені близько півтисячі оригінальних фото, більшість з яких публікується вперше. Також на виставці вперше експонуватимуться документи з радянських та німецьких джерел та внутрішні документи Організації Українських Націоналістів та УПА.

        Відвідувачі побачать такі раритети як фотографії групи вояків УПА з захопленим німецьким літаком та повстанців в підземній криївці (бункері) на Хмельниччині в 1950 році. Тема криївок детально досліджена в окремій частині виставки, включно з планами підземних «багатокімнатних квартир» та детальними інструкціями щоденного режиму життя під землею.

        У 2008 році в рамках спільного проекту із СБ України та УІНП виставку доповнено унікальними світлинами із розсекречених архівів Служби безпеки України (додано 10 банерів) і спільно із СБ України проводяться експозиції виставки по всій Україні.

        Виставка — своєрідний пересувний музей — є інформаційною, а не пропагандистською зазначають їй автори: об’єктивна інформація представлена в яскравому та цікавому форматі, щоби відвідувачі змогли зробити власні висновки про цю сторінку історії України. 

        Виставка є складовою частиною проекту «УПА. Історія нескорених», в рамках якого видано також англо- та україномовні каталоги виставки, науково-популярну історію УПА (www.upa.in.ua), навчально-демонстраційний посібник для середньої школи та мультимедійний диск.  Керівник проекту – к.і.н. В’ятрович Володимир. 

        Вперше виставку експонували у Києві 9-11 березня 2007 р. Доповнена унікальними світлинами із архівів СБУ виставка вперше презентувалася теж у Києві 27 травня 2008 р.

        Виставка складається з 32 двометрових повноколірних банерів, кожен із яких представляє окремий розділ з історії УПА.

        Авторами виставки є співробітники Центру досліджень визвольного руху: к.і.н. Володимир В’ятрович, директор ЦДВР, Роман Грицьків, Ігор Дерев’яний, Руслан Забілий , Петро Содоль. Дизайн виставки виконаний Ольгою Сало.

        Джерело: Майдан




        Переглядів: 1737 | Добавив: ukremigrantpt | Рейтинг: 0.0/0 |
        Всього коментарів: 0
        Добавляти коментарі дозволяється тільки для зареєстрованих учасників.
        [ Реєстрація | Вхід ]

        Використання матеріалів дозволяється за умови посилання на "Українці Португалії"
        Copyright © "Українці Португалії". м. Лісабон 2007р.
        Спілка Українців в Португалії